Életmód

2013.09.24. 13:15

Sajtos és sonkás is

Sárszentmihály (kk) A következő sós finomság nem olcsó ugyan, de érdemes áldozni rá, finom, laktató, és nem bonyolult.

Kovalcsik Katalin

Az igazán finom sós finomság akkor az igazi, amikor melegen kikerül a sütőből. Jó, hidegen sem rossz, de az előbbi variáció az igazi.

Kell hozzá egy kiló liszt, 10 deka rétesliszt, 6 deci tejföl, egy deci tej, ugyanennyi olaj, egy evőkanálcukor, evőkanál só, 2 csomag szárított élesztő, 2 tojás. A töltelékhez 30 deka sonka vagy felvágott, 20 deka virsli, 4 lilahagyma, egy fej fokhagyma, fél deci olaj, 10 deka margarin, 20 deka sajt.


A trapéz alakúra vágott tésztát kisütjük, ropogósra, pirulósra sülve tálaljuk, akár levesek mellé is (Fotó: Tósoki Attila)

 

A folyékony hozzávalókat meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és alaposan összedolgozzuk. A tésztát duplájára kelesztjük. Amíg dagad, elkészíthetjük a tölteléket. A sonkát, virslit, és ami vágható kockázzuk. A lilahagymát karikázzuk, a fokhagymát apróra zúzzuk. A margarint megolvasztjuk, rászórjuk a fokhagymát.

A megkelt tésztát négy részre osztjuk, vékony lappá sodorjuk. Megkenjük a fokhagymás margarinnal, rászórjuk a lilahagyma negyedét, és a negyedelt sonkát. Reszelt sajttal megszórjuk, feltekerjük, mint a rétest. Megkenjük egész tojással, majd trapéz formára vágjuk, és tepsibe tesszük. A tojással kent tetejére reszelt sajtot, köményt, szezámot szórunk. Kelesztjük fél órát, majd 190 fokos sütőben sütjük.

Címkék#recept

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!