Életmód

2016.04.25. 12:40

Nyugdíjasan is sportosan

A testmozgást mindig elkezdeni a legnehezebb, vannak, akik félnek belevágni. Félnek a kudarctól, inkább bezárkóznak. Pedig a mozgásról sosem szabad leállni és persze sosem késő elkezdeni sem. Patik Ferenc háziorvos szerint a mérték és a rendszeresség a legfontosabb, idős korban is.

Buthy Lilla

Az Öreghegyi Nyugdíjas Klub tagjai sem hanyagolják a testmozgást. Évről évre első helyen végeznek a különféle nyugdíjas sportversenyeken. Vallják, a jó közösségben végzett tornagyakorlatok és az öreghegyi séták nem csak az egészségükre van jótékony hatással, hanem szellemi- lelki felüdülést, élményt is nyújt. Sokat kirándulnak, minden évben legalább 3-4 szervezett utazáson vesznek részt.

– Fontos, hogy mozogjunk, és vigyázzunk az egészségünkre, hogy megőrizzük a fittségünket. A különféle versenyeken – amelyeket mindig meg is nyerünk – ügyességi játékokat kell megoldanunk, különféle labdajátékokat játszunk, vagy épp kosárra dobunk. De nem a győzelemért csináljuk, nem ez a lényeg. Ameddig csak tudjuk, folytatjuk – mondta el Kiss Lászlóné, a klub elnöke.

Hozzátette: – Nordic walkingolni is járunk, minden hétfőn egy órán át kint vagyunk a hegyen egy instruktorral. Minden szerdán elmegyünk az István Király Általános Iskolába és edzéseken veszünk részt. Sőt, az órák előtti gyógytornán is ott vagyunk, és  az öreghegyi séták is rendszeresek – fogalmazott.

– Nincs közöttünk profi sportember. Sőt, van olyan, aki négy-öt évvel ezelőtt nálunk szerette meg a mozgást, velünk kezdte el .

Patik Ferenc háziorvos szerint Székesfehérváron a sportos élethez szükséges tárgyi feltételek adottak, és az emberek gondolkodásmódja is javul. Tényleg mindenki megtalálhatja az egészségi állapotának legkedvezőbb sportolási lehetőséget még nyugdíjas korban is. Sőt, sok évvel ezelőtt ő maga is létrehozott egy nyugdíjas tornaklubot, ahol gyógytornász mozgatta át a résztvevőket. Az orvos elmondta, nem kell túlzásba esni: hetente négyszer, minimum negyedóra gyaloglással is már sokat teszünk egészségünk megőrzéséért.

Patik Ferenc háziorvos Fotó: Molnár Artúr

– Ha ennél nagyobb igénybevételt követelő sportot választanak, vagy például szívbetegség esetén ajánlott az orvosi konzultáció. Nem azért, hogy letiltsák az orvosok az aktivitásról, hanem azért, hogy együtt ki tudják választani azt a sportot, melyben nagyobb lesz a várható haszon, mint a veszélyfaktor – mondta.

Ha a testmozgás „csak” napi fél órás, nem megerőltető sétát jelent, akkor az különösebb előkészületet nem kíván.

Patik doktor hangsúlyozta, mindenkinek meg kell találni azt a mozgásformát, amit rendszeresen képes végezni. Ezen van a hangsúly, a rendszerességen.

– Ha hetente egy órát mozog valaki, az kevésbé jó, mintha hetente négyszer negyedórát mozogna. Ez előnyösebb a szervezet számára – fogalmazott a háziorvos.

Nincs kifogás, ha valaki nem szeret közösségbe menni, ha „bezárkózott”, vagy ha kint csúnya az idő, akkor kitűnő otthon végezhető tornagyakorlatokat lehet „lopni” az internetről, könyvekből és persze a videókból. A szobabiciklizés is kíméletes és kényelmes, hiszen a szobánkban is tekerhetjük.

Figyeljünk arra, hogy a tornagyakorlatok közben erősebben dobog a szívünk. Ha nincs különösebb gond, akkor a fizikai terhelés hatására a 140-150-es pulzus, ami megengedett. Az orvos hangsúlyozta, a vízfogyasztás is fontos: időskorban csökken a szomjúságérzés, pedig a sport megkívánja a megfelelő folyadékmennyiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!