Életmód

2016.10.16. 10:45

Nem tréfa a fájó ízület

Először csak kicsit fáj, aztán egyre nehezebben mozog a térd, a váll, végül már a mindennapokat keseríti meg a gyulladt ízület. Elhanyagolt népbetegségnek számít...

S. Töttő Rita

A legtöbben már csak akkor keresik fel az orvost hát-, derék, nyak-, térd, csípő- vagy gerincfájdalmukkal, amikor alig bírnak mozogni. Pedig vannak figyelmeztető jelek, amelyek az ízületi gyulladásra utalnak: a reggeli kézmerevség, az enyhe ízületi fájdalom mind ilyen.

Október 12-én volt a Ízületi Gyulladásos Betegségek Világnapja, amely jó alkalom arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a problémára. A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága (MGYFT) végzett is egy reprezentatív kutatást a házi- és szakorvosok körében. Az eredmények nem túl fényesek.

A kutatás szerint a magyarok tízes skálán mérve csak 6-os erősségű ízületi fájdalom felett keresnek fel szakembert. Rengetegen hanyagolják el a problémát, a szakemberek szerint legalább a betegek 30 százaléka nem veszi elég komolyan és kúrálgatja otthon a fájdalmait. Érdekes hozzáállás ez annak tükrében, hogy 2015-ben az ízületi gyulladás az 5. leggyakoribb oka volt a táppénzre kerülésnek.

Aki időben szakemberhez fordul a problémával, megúszhatja a drasztikusabb beavatkozásokat  Fotó: Molnár Artúr

Itt fáj, ott fáj, nem úgy mozog, pihentetni kell - mondják sokan, s abba nem gondolva bele, hogy a lassanként kialakuló porckopást annál nehezebb kezelni, minél súlyosabb mértékű. Pedig, állítják a szakemberek, a porckopás vissza ugyan nem fordítható, de megfelelő terápia mellett lassítható folyamat.

A reumatikus fájdalmakról manapság is sokan azt mondják: az öregedés velejárója, el kell viselni. Pedig dehogy: akár reumatológushoz, akár ortopéd vagy háziorvoshoz fordul az ember, majdnem mindenkinek javasolnak valamilyen terápiát - gyógytornát vagy fizikoterápiát -, ami csökkentheti a fájdalmakat. A már említett kutatáshoz kapcsolódóan egyébként az is kiderült, hogy a vidéken, kisvárosban élő betegek még ritkábban fordulnak ezekkel a panaszokkal orvoshoz.

Fontos, hogy már az első apróbb balesetnél, rossz lépésnél vagy becsípődésnél keressünk fel egy gyógytornászt, hiszen így jelentősen csökkenthetjük a későbbi komolyabb tünetek jelentkezésének esélyét - mondta Egyed Márta, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának elnöke. Az ízületi betegség nem tréfa: a tőle szenvedők 90 százalékának például az életvitelét is hátrányosan befolyásolja a betegség egyik-másik tünete.

A betegség nemzetközi világnapja 2016-ban ezzel a jelmondattal hívta fel a figyelmet a problémára: A jövő a te kezedben van! Vagyis az, aki korai stádiumban felismeri a betegséget és még időben szakemberhez fordul, nagyobb eséllyel élhet teljes életet. Ebben kíván segítséget nyújtani a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága is, amely két évvel ezelőtt indította el programját, hogy segítse a magyar lakosság tájékozódását az ízületi panaszokat érintő kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!