Életmód

2017.02.25. 13:40

Nem szabad átesni a ló túloldalára - A lényeg, hogy szeresse

Nagy népszerűségnek örvendenek az irányított foglalkozások, de vajon hány éves kortól érdemes beíratni valahova a gyerkőcöt? Jót vagy inkább rosszat teszünk azzal, ha több szakkörre is járatjuk a gyermeket?

Laci Patrícia

Ma már sokféle tanfolyamot, elfoglaltságot kínálnak a gyerekek számára, sőt, bizonyos irányított foglalkozásokra akár a 2-4 éves korúakat is bátran elvihetik a szülők. Legyen szó táncról, zongoraóráról, karatéról vagy éppen úszásról, az biztos, hogy választékban nincs hiány. Ezek közül a legnépszerűbb foglalkozások azok, amelyek a sporttal kapcsolatosak, hiszen a legtöbb lurkó kifejezetten szereti, igényli a mozgást.Fekete Csaba, a Videoton U6, U7-es csapat edzője egészen kicsi, 5-6 éves gyerekeket is tanít focizni.

A szakember arról mesélt, hogy több olyan óvodást ismer, aki határozottan állítja, ő szeretne a következő Lionel Messi vagy Dzsudzsák Balázs lenni. Éppen ezért egyesek büszkén feszítenek Real Madrid vagy Barcelona szurkolói mezeikben. - Az óvodás korúaknak inkább a játékos foglalkozások ajánlottak, a cél ebben a korban elsősorban az, hogy megszeressék a futballt. Később, ahogy cseperednek, úgy komolyodnak az órák is, emellett mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatokat is végzünk - osztotta meg tapasztalatait az edző, aki szerint lényeges, hogy a gyermek saját maga dönthesse el, milyen foglalkozásra is járjon.

Grósz Mónika, a bicskei Prelúdium Zeneiskola tanára és tanszakvezetője úgy gondolja, bármilyen foglalkozásra is íratja be a szülő gyerkőcét, fontos, hogy a kicsi tényleg szeresse az adott tevékenységet.- Szerintem sok mindent gyermekkorban lehet a legkönnyebben elsajátítani, ez igaz a zenetanulásra is, bár az hátrány, ha még nem tud írni és olvasni a tanítvány, de azért akadnak olyan játékos módszerek, amelyek segítségével egyszerűen lehet tanítani.

Nagyjából a hatéves kor az, amely a legideálisabb a zongorázás vagy hegedülés elkezdésére, a fúvós hangszereket később, 8-9 éves korban ajánlom. Egy 6 esztendősnek például túl kicsi a keze, és nem olyan nagy a tüdeje, hogy elbírjon egy trombitával. Egy 8 évest és egy 15 évest is másképp kell tanítani, de nekünk, tanároknak minden korosztállyal tudnunk kell bánni. Azok a játékos gyakorlatok, amelyek a kicsiknél beválnak, a tinédzsereknél nem alkalmazhatók - mesélte Grósz Mónika.

A zenetanulás is nagy népszerűségnek örvend, például a hegedülés elsajátítását már 6 éves korban elkezdhetik a gyermekek

Verebélyi Szilvia rendszeresen járatja külön foglalkozásra gyermekét, Fannit, a kislány először néptáncolt, de azt nem szerette.

- Azt hittem, ez csak kezdeti nehézség, hiszen ovis társsal járt, minden adott volt, hogy jól érezze magát a néptánc órákon, de az oktatóval nem találta a hangot. Gondoltam, valami mozgás, kikapcsolódás azért kell, de nem mindenáron. Barátnőmtől hallottam a légtornáról. Elmentünk megnézni egy órát, s láss csodát, bejött. Tavaly szeptember óta járunk légtornára, az oktatónk remek, nagyon jó a hangulat az órákon, s a lányom fantasztikusan érzi magát, ami melengeti a szívem. Szép lassan rajongássá vált ez nála, például karácsonyra légtorna anyagot kért.

Heti egyszer járunk az órákra, de ő itthon sűrűn gyakorol, nincs olyan nap, hogy ne "lógna". Szerintem egy irányított foglalkozás kell egy gyermeknek, hisz ettől van egyfajta rendszer az életében. A mozgás is fontos, bár óvodás korú a lányom, de igényli a különfoglalkozást, amit persze sosem vinnék túlzásba - osztotta meg velünk véleményét az anyuka.

Vannak olyan szülők, akik viszont a bőség zavarában átesnek a ló túloldalára, s 4-5 foglalkozásra is járatják csemetéjüket. Csóka Judit klinikai szakpszichológus szerint ez a megoldás nem biztos, hogy célravezető.

Csóka Judit klinikai szakpszichológus szerint 5 éves kor előtt nem érdemes a gyermeket elvinni különféle irányított foglalkozásokra

- Többször is tapasztaltam, a szülő nem értette, gyermekének miért fáj a feje, s miért van sűrűn hányingere. Majd kiderült, azért produkálta a gyerek ezeket a tüneteket, mert az egész hetét betáblázták. Reggel 8 órától délutánig iskola van, ahol muszáj koncentrálnia a fiatalnak, utána úszás, másnap tánc, harmadnap furulyázás, ezek pedig olyan foglalkozások, melyeken igénylik, hogy ott legyen agyban a gyermek. Pihenésre viszont nem jut idő, pedig az is szükséges. Bár sok szülő úgy gondolja, minél több foglalkozásra íratja be csemetéjét, azzal jót tesz, de inkább az ellenkezőjét éri el vele. Ez a túlhajszolt állapot az idegrendszert is megterheli - magyarázta a pszichológus.

A leterheltség szomatikus tüneteket eredményezhet, például fejfájást, hányingert, hasfájást, alvászavart. A kiskamaszoknál jelentkezhet az érdektelenség, ugyanis olyan nagy a terhelés, hogy úgy érzik, ők a kötelességeiket nem tudják teljesíteni, így inkább feladják.

A szakértő hangsúlyozta, egyáltalán nem baj, ha foglalkozásokra elviszik a gyerekeket, viszont fontos átgondolni, mire is íratják be a szülők a lurkót. Ha a fiatal elhatározza, egyszer majd balerinaként szeretne tündökölni a színpadon, akkor nyugodtan vigyék el a gyereket balett órára, ám ez mellé nem kell még plusz három másik foglalkozást bevállalni. Csóka Judit szerint egy kicsi gyermeket 5 éves kor alatt nem érdemes elvinni irányított foglalkozásra, ő inkább a szabad játék tevékenységében hisz, s abban, hogy a családok minél több időt töltsenek el együtt.

- Ha a gyerkőc kapcsolata érzelmileg jó a szülőkkel, később a tanulás is jobban megy neki - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!