2015.06.28. 19:28
Nem mindent kell kukába hajítani, ha penészes
A penész, ha megjelenik az ételen, nincs menekvés: kukába kell dobni. Vagy mégsem?
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége tippje:
A kemény sajtoknál a penészes folt körül legalább 2 és fél centit vágjunk le úgy, hogy a kés ne érintkezzen a penésszel. A maradék sajtnak új fóliában a helye.
A nemes penésszel érő (például a camembert) és a lágy sajtokat dobjuk ki, ha penészesek lettek.
A joghurtot és tejfölt is ki kell dobni, mert a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek.
A főtt és sült zöldségeket, rakott ételeket szintén kukába kell dobni, ha penészesek.
A kemény állagú gyümölcsök, zöldségek, mint a sárgarépa vagy a káposzta, használhatóak, ha levágjuk róluk a penészt úgy, hogy a kés nem érintkezik a fertőzött területtel. A puha zöldségeket, gyümölcsöket azonban, mint az uborka vagy a barack, ki kell dobni, amint megpenészedtek.
A téliszalámi és a szárazon pácolt sonka felszínéről elég, ha ledörzsöljük a penészt, utána fogyasztható.
A főtt gabonaféléket és tésztákat ki kell dobni, ha penészesek.
A főtt és a sült húsmaradékokat szintén ki kell dobni.
A lekvárokat, olajos magvakat sem szabad fogyasztani penészesedés után.