Életmód

2015.06.28. 19:28

Nem mindent kell kukába hajítani, ha penészes

A penész, ha megjelenik az ételen, nincs menekvés: kukába kell dobni. Vagy mégsem?

FMH-információ

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége tippje:

A kemény sajtoknál a penészes folt körül legalább 2 és fél centit vágjunk le úgy, hogy a kés ne érintkezzen a penésszel. A maradék sajtnak új fóliában a helye.

A nemes penésszel érő (például a camembert) és a lágy sajtokat dobjuk ki, ha penészesek lettek.

A joghurtot és tejfölt is ki kell dobni, mert a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek.

A főtt és sült zöldségeket, rakott ételeket szintén kukába kell dobni, ha penészesek.

A kemény állagú gyümölcsök, zöldségek, mint a sárgarépa vagy a káposzta, használhatóak, ha levágjuk róluk a penészt úgy, hogy a kés nem érintkezik a fertőzött területtel. A puha zöldségeket, gyümölcsöket azonban, mint az uborka vagy a barack, ki kell dobni, amint megpenészedtek.

A téliszalámi és a szárazon pácolt sonka felszínéről elég, ha ledörzsöljük a penészt, utána fogyasztható.

A főtt gabonaféléket és tésztákat ki kell dobni, ha penészesek.

A főtt és a sült húsmaradékokat szintén ki kell dobni.

A lekvárokat, olajos magvakat sem szabad fogyasztani penészesedés után.

Címkék#penész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!