Életmód

2016.01.06. 15:52

Mit tesz velünk a hideg?

A téli hidegek idén jobban megterhelnek minket. Ennek az oka egyszerű, nem volt elég ideje a szervezetünknek az alkalmazkodáshoz.

Laci Patrícia

Az elmúlt egy hét alatt megtapasztalhattunk, milyen is a klasszikus téli időjárás. Szinte nem telik el nap hóesés nélkül és a hőmérők is mínusz fokokat mutatnak csak. Ez a téli idő viszont kicsit most jobban megviseli a szervezetünket, mint máskor. Müller Cecília Fejér megyei tiszti főorvos elmondta nekünk ennek az okát:

– Az emberi szervezetet akkor terheli meg a hideg, ha a hőmérséklet hirtelen, egyik napról a másikra változik meg. Ugyanis nincs kellő ideje a testünknek arra, hogy alkalmazkodni tudjon. Pedig a hőháztartásunk képes az akklimatizálódásra, csak nem egyik pillanatról a másikra. A nyáron is hasonló volt a helyzet, csak akkor a forróság és a kánikula terhelte meg a szervezetünket.

A hirtelen változást a hőmérőkön megjelent értékek is jól érzékeltetik. December 29-én még 5-6 fok volt napközben. Szilveszterkor viszont már mínusz 1-2 fok között alakult nappal az időjárás. Ez a hidegfront és a mostani téli idő pedig a testünkre is hatással van:

– Ilyenkor az ereink összehúzódnak. Ez azért történik, hogy minél kevesebb hőt adjon le a szervezetünk. Emiatt nem véletlen, hogy mindig a kezeink kezdenek el fázni először – mesélte Müller Cecília.

Ha érkezik egy újabb hidegfront, akkor a magas vérnyomással küzdő embereknek kell elsősorban odafigyelniük. Ugyanis ilyenkor könnyedén megemelkedhet a vérnyomásuk, aminek az egyik jellegzetes tünete a fejfájás. Egy másik jellegzetes tünet az ismétlődő izomgörcs, amely a szívbetegeknél szorító mellkasi fájdalommal jár. Az idősebb emberekre kiemelten oda kell figyelni ebben az időszakban, mert a hőszabályozó funkciójuk nem úgy működik, mint a fiatalabbaké. Ez a kisbabákra is érvényes.

A hideg idő ellen a legjobb védekezés az, ha rétegesen felöltözködünk és mozgunk a levegőn Fotó: Molnár Artúr

Természetesen ezek a tények nem azt jelentik, hogy a hidegben a négy fal között kell lennünk, sőt:

– Ha ilyenkor kimegyünk havat lapátolni, s megmozgatjuk magunkat, az rendkívül egészséges. A téli sportok is nagyon jót tesznek a szervezetünknek. Viszont fenn a hegyekben az arcunkat kell megvédeni elsősorban, mert ott magasabb az uv-sugárzás. Ha a levegőn vagyunk télen, mindenképpen mozogjunk. Hiszen az izommunka hőtermeléssel jár – magyarázta a megyei tiszti főorvos.

Müller Cecília kiemelte, az alkoholt ilyenkor jobb, ha elkerüljük, mert a hidegben rossz hatással van ránk:

– A legfőbb probléma az alkohollal az, hiába érezzük úgy, hogy felmelegíti a testünket, éppen az ellenkezője játszódik le a szervezetünkben. Egyrészt bénítja a hőszabályozásunk idegrendszerzi központját. Másrészt fokozza a hőleadást, ezért könnyebben kihűlhetünk tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!