Életmód

2013.09.15. 13:25

Mit tehetünk, ha hullik a haj?

Ha szervezetünkben változások lépnek fel, hajunk azonnal jelez: baj van, valamin változtatni kell.

Kajdi Erika

A hajhullásnak számos oka lehet. Érdemes először a háziorvost felkeresni, aki ilyenkor többféle laborvizsgálatra is elküld. A vér- és vizeletvizsgálatból rögtön látszódhat a probléma.
– Szervezetünk akut gyulladása könnyen vezet hajhulláshoz. Ilyenkor a laboron túl beutalhat a doktor fogorvoshoz, fül-orr-gégészhez, a hölgyeket pedig nőgyógyászhoz, hogy kiderüljön, hol van pontosan a gyulladás – világosított fel Kervarits Gabriella haj- és természetgyógyász.

A gondot azonban nem csak ez okozhatja. Állhat mögötte allergia, felszívódási zavar, sokkhatás, hormonális változás, helytelen táplálkozás, illetve örökletes probléma, de az erős hajzsírosodás is idézhet elő ilyen tünetet. – Ha valaki hirtelen észreveszi magán a hajritkulást, mindig az elmúlt fél éves periódust kell végiggondolni: történt-e velünk bármilyen változás. Sok esetben ez már jó kiindulás a megoldáshoz vezető úton – tájékoztatott a szakember.

Olyan is előfordul, amikor a felsoroltak egyike sem motoszkál a háttérben. A szakértő ilyenkor végighúzza kezeit a páciens haján, ha egyszerre tíz szál marad ujjai között, az már hajhullás, s tenni kell ellene. – Sokszor a nem megfelelő kozmetikumok, az állandó festetés és tupírozás okoz komoly károsodást, ilyenkor ezeket vissza kell fogni – hangsúlyozta Gabriella. A szakember a hajhullás tényének megállapítása után mikroszkóp alatt több szálat is megvizsgál, hogy felmérje a baj nagyságát. Sokaknál ekkor fejbőr problémák derülnek ki.

– Gyógynövényes kúrát szoktam végezni, amelynek során a hatóanyagok a fejbőrön át szívódnak be. Vannak azonban olyanok, akiknél súlyosabb a probléma, ők állandó kezelésre szorulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!