Életmód

2016.02.13. 08:04

Miért nehéz jó házasságban élni?

A jó házasságra recept a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás. Legalább is ezeket az értékeket népszerűsítik ismert közéleti emberek a házasság hete alkalmából. A hazánkban is népszerű rendezvénysorozat, amely a házasság fontosságára irányítja a figyelmet, ma ér véget.

J. Mező Éva

Közel két évtizede Angliából indult ez a kezdeményezés. Hazánkban 17 év óta rendezik meg keresztény egyházak és civil szervezetek éppen az idegenből importált Valentin-nap ellensúlyozására, hogy egy héten át a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet. Székesfehérváron is több ismert személyiség beszélt arról, hogy a mindennapok nehézségei mellett hogyan marad meg a házasság két ember felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösségének.

A nyitó előadást Legeza József teológus, görögkatolikus parókus tartotta, aki szerint kizárólag tőlünk függ, hogy milyen házasságban élünk. Nekünk magunknak kell jónak lenni! Az sem ment fel ez alól, hogy milyen a társunk. Áldott szívű embert láthatunk méltatlan társ mellett, de mindez nem számít. Nem tud mindenki nagy dolgokat tenni, de van körülötte egy mikroközösség, egy család, amelyben ha boldogságot tud adni valaki, nem élt hiába. Hagyjunk űrt magunk után, ha majd elmegyünk - ez Legeza József életszemlélete. Példát is hozott rá. Máriapócson találkozott Anna nénivel, aki olyan szeretettel mesélt hozzátartozóiról, még az alkoholtól szétmosott vejéről is, mint senki más. Anna néni meghalt - és ami ritkán tapasztalható temetéseken -, hozzátartozói még holtában is ki akarták fejezni szeretetüket. Anna néni hiányt hagyott ott, ahonnan elment - a jóságával.

Jó házasságban élni nagyon nehéz - emelte ki többször is Legeza József olykor ragyogó humorral, máskor mély bölcselettel. Három gyermeke sem veszi bizonyosan rossz néven a következő családi anekdotát. Elfoglaltságuk miatt a gyerekekre gyakran vigyáztak apácák, s minden ilyen alkalom után szüzességi fogadalmukat megerősítették - állítja a parókus.

Jó házasságban azért nehéz élni, mert állandó alkalmazkodást és erőfeszítést igényel. Nehéz, mert 20-30 éven keresztül mindkét fél más környezetben élt, más szokásokhoz alkalmazkodott, más genetikát örökölt. Más fából faragták a férfit, mint a nőt. Nehéz megtanulni azt, hogy azt adjuk a másiknak, ami neki jó. Nehéz a jó házasság, de mégis szép! Hogy miért? Erre is választ kaptunk az egyház tanítása szerint: mert megtapasztalunk valamit abból az egységből és szeretetből, ami az Atyából árad a Fiúra és amit a Fiú visszatükröz a Szentlélekben. Azt, hogy valakinek fontos vagyok.

- Ez az egység időnként meginog, hiszen veszekszünk mi is néha - mondta Legeza -, de történhet bármi, ezt csak javítani lehet. A válás nincs a megoldási lehetőségek között. Hívő ember minden nap mondjon el egy imát házastársáért. Naponta kell ostromolni az eget a jó házasság miatt!

Munkássága során Legeza József sok történetet kapott híveitől, ezekből adott nekünk tovább többet tanulságul előadásában. Egy idős bácsi a pályaudvaron a feleségét várta. Amikor a néni megérkezett, megölelték egymást: - De jó, hogy végre megjöttél, már nagyon hiányoztál - mondta a bácsi. - De jó, hogy végre látlak, olyan hosszú volt ez a két nap nélküled! - válaszolta a néni.

Figyelte őket egy fiatalember, aki a közelben állt és a barátnőjét várta. A jelenet láttán odalépett hozzájuk: - Ne tessenek haragudni, láttam, hogy megörültek egymásnak. Önök mióta házasok?

- Éppen ötven éve lesz - hangzott a válasz. - Remélem, mi is hasonlóan boldogok leszünk a kedvesemmel ötven év múlva - mosolygott a fiú, mire a bácsi odalép, megfogta a vállát:

- Fiatalember, maga ezt ne remélje, hanem döntse el! A jó házasság ugyanis kizárólag a döntésen múlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!