Életmód

2017.06.16. 08:56

Melyik a leghasznosabb táplálék-kiegészítő hobbi sportolóknak?

A különböző sportágak eltérő mozgásformái más-más étrend-kiegészítők használatát teszik indokolttá, de van néhány olyan alapvető készítmény, ami minden sportolónak (akár hobbi, akár profi szinten) kifejezetten hasznos lehet.

Az egyik ilyen egy megfelelő multivitamin, amiről korábban már részletesen írtunk (itt és itt). A másik „jolly joker” a BCAA nevű aminosav készítmény.

A négy betű az elágazó szénláncú aminosavak angol megfelelőjének rövidítése. Azért soroljuk a legalapvetőbb kiegészítők közé a BCAA-kat, mert a három legfontosabb aminosavat tartalmazzák. Hogy mik ezek, mi célt szolgálnak (hogyan képesek jelentősen növelni a sportteljesítményünket) és a piacon található számos verzió közül milyet érdemes választani, az kiderül a következő sorokból.

 

MIRE JÓ A BCAA?

Izomtömeg-növelés, izomvesztés elkerülése

A BCAA aminosavak létfontosságúak a szervezet számára. Pótlásukról nap mint nap gondoskodni kell, mert a szervezet nem képes előállítani őket. Az izomszövet kb. 35 %-át a BCAA-k, azaz a leucin, az izoleucin és a valin alkotják, ezért sportolók számára szinte elengedhetetlen a kiegészítés. A BCAA-k hozzájárulhatnak az izomtömeg-növeléshez, valamint az izomvesztés elkerüléséhez. Utóbbi kiemelten fontos aerob sportoknál – mint például a futás.

Energiaszint növelése

Az energiatermelésben a leucinnak van a legnagyobb szerepe; mind nyugalomban, mind terheléskor ezt az aminosavat használja fel leggyorsabban és legnagyobb mértékben a szervezet. A leucin, az izoleucin és a valin felerősítik egymás hatását, az ajánlott beviteli aránypár 2:1:1 a leucin javára.

MELYIKET ÉRDEMES VÁLASZTANI?

Szintetkius és természetes BCAA készítmények

Sokan nem tudják, de a legtöbb BCAA-t szintetikus úton állítják elő. Léteznek azonban olyan magas minőségű készítmények, melyeket egy teljesen természetes eljárással, az úgynevezett fermentációval (mikrobakteriális erjesztés) állítanak elő, kizárólag növényi alapanyagokból. Ennek egyik előnye, hogy nincs benne tejcukor és allergén anyagok, ezáltal az emésztése jóval könnyebb, amit tovább fokoz, hogy az erjesztésnek köszönhetően előemésztett állapotban vannak az aminosavak (a leucin, az izoleudin és a valin). A fermentált BCAA-k képviselik a legmagasabb minőséget és a maximális tisztaságot. Vegánok, vegetáriánusok, cukorbetegek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Hasznosulást fokozó hatóanyagok

A cink szabályozza a 91 aminosavból álló inzulin hormont, ami az izomépítési folyamat legfontosabb láncszeme. A cink kiegészítője pedig a B6-vitamin, amely fontos közvetítő elem az aminosav anyagcserében. Az aminosavak sejten belüli szállítása összefügg a megfelelő B6 vitamin ellátással. A króm növeli az inzulin hormon hatékonyságát, valamint fokozza a fehérjeszintézist és arra ösztönzi a szervezetet, hogy a vérből szabad aminosavakat vegyen fel. Mindeközben gátolja az izomsejten belüli káros fehérjebontást. Ezért krómmal, cinkkel és B6-vitaminnal optimális arányban kiegészítve a BCAA hatékonyabb az izomépülési folyamatban, mint önmagában.

Az oldódás is eltérő

A hagyományos BCAA készítmények rosszul oldódnak vízben. Ezért a prémium gyártók a BCAA rekonstitúciós (újraoldási) tulajdonságának javítása céljából gőz-agglomerációs technikával, mechanikai beavatkozás nélküli instantizálási eljárást alkalmaznak. Ennek hatására a BCAA készítmény könnyen, gyorsan, tökéletesen oldódik vízben. Ha nem akarunk a rossz oldódással vesződni, akkor válasszunk instantizált BCAA-t.

Ízesítés aromákkal vagy természetes módon

Önmagában a BCAA aminosavak íze keserű, ami kifejezetten kellemetlen lehet. Ezért a gyártók általában az ízesítésre is hangsúlyt fektetnek, hogy a készítmény funkcionalitása mellé fogyasztási élmény is társuljon. Ritka, de mindenképpen plusz előny, ha az ízesítéshez valódi gyümölcsöket használnak fel.

AZ IDEÁLIS BCAA KÉSZÍTMÉNY

A fentiek figyelembevételével megállapítható, hogy egy ideális BCAA készítmény fermentált (természetes úton előállított), instantizált (tökéletesen oldódik), tartalmaz cinket, krómot és B6-vitamint (maximális hasznosulás), 2:1:1 arányban van jelen a leucin, az izoleucin és a valin, valamint természetes eredetű ízesítőkkel, valódi gyümölcsporokkal ízesített. A több tucatnyi különféle BCAA készítmény ellenére nem könnyű mindezen paraméterekkel rendelkező terméket találni, de példának említhető a Panhellen BCAA MAX, amelyik a fenti feltételek mindegyikének megfelel.

Bármilyen sportot űzöl, egy jó minőségű BCAA hasznodra válhat, pozitív hatása már az első alkalommal érezhető, hosszabb távon pedig megkérdőjelezhetetlen a hatékonysága. Fogyasztása leginkább sport aktivitás közben és után javasolt. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!