Életmód

2017.07.14. 19:25

A kánikula nemcsak az emberi szervezetre, de a gyógyszerekre sincs jó hatással

Sok termékről tudjuk, hogy nem tesz jót neki a nyári meleg, s emiatt másféle tárolást kíván. Jó tudnunk: ez a gyógyszerekre is igaz.

Szanyi-Nagy Judit

A kánikula az emberi szervezet mellett a gyógyszereket is "megviselheti", ha nem az utasításoknak megfelelően használjuk azokat. A helyes tárolási mód a gyógyszer tasakjáról, dobozáról leolvasható, vagy a betegtájékoztatón megtalálható. A felhasználhatóság ideje - melyet gyakran a "Felh.:/Exp." rövidítéssel jeleznek a dobozon - mindig a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Ez azért fontos, mert a gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák.

Kifagyás, átkristályosodás, nem kívánt hatás - mind előfordulhat, ha nem a feltüntetettnek megfelelően tároljuk a szedett gyógyszerkészítményt (akár tablettát, inhalátort, injekciót) Fotó: FMH-Illusztráció

Alapvető szabály, hogy hőség idején semmilyen gyógyszert ne tartsunk olyan helyen, ahol direkt fény érheti (például ablakban, autóban), mert hő hatására megváltozhatnak a gyógyszerek tulajdonságai, módosulhat a hatóanyag és a segédanyagok stabilitása, kérdésessé válhat az alkalmazhatóság - tudtuk meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) illetékeseitől. - Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen, például változik a színe, külleme, állaga, porlik, elfolyósodik vagy kifagy. nem szabad felhasználni akkor sem, ha a megadott felhasználhatósági időn belül van - tették hozzá a szakértők.

Ahol a "Tárolás szobahőmérsékleten (25-30 Celsius-fok)" instrukció szerepel, nem kell különösen óvatosnak lennünk. A hűtőszekrényben, 2 és 8 Celsius-fok között tárolandó készítményeknél érdemes ügyelnünk: az alacsonyabb hőmérséklet is negatívan hathat, éppen ezért ne tegyük azokat a fagyasztóba.

Összegezve: a magas hőmérséklet hatására általában gyorsul a gyógyszerek hatóanyagainak bomlása, így csökkenhet a készítmények hatása, illetve egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek. Ezért fontos a megfelelő tárolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!