Életmód

2015.09.05. 11:34

Mást akarok ebédre! Mitévők legyünk, ha rosszul eszik a gyerek?

Sok szülő idegeskedik, ha a gyereke rossz evő. Mitől alakulhatott ez ki? Van-e erre megoldás? Bacsárdi Csilla klinikai szakpszichológussal beszélgettünk erről.

Laci Patrícia

Nem eszik a gyerek semmit. Csak a joghurt kell neki. A zöldségtől undorodik. Borzasztóan rossz evő. Mit tegyek? Általában ezek a gondolatsorok játszódnak le egy szülőben, amikor csemetéje nem hajlandó megfelelően táplálkozni.

Bacsárdi Csilla klinikai szakpszichológus szerint a helytelen táplálkozás és az otthoni szokások szoros kapcsolatban állnak egymással:

- Ha nincs rendszeres étkezés a családban, például nem ülnek le közösen az asztalhoz, a gyermek egyedül vagy külön eszik, tévé és számítógép előtt van a vacsora, folyamatos a nassolás vagy éppen mindenki mást fogyaszt kedve szerint, akkor arra számíthat a szülő, hogy a gyermek is lemásolja ezeket a rossz viselkedési mintákat. Nem lehet olyasmit elvárni a gyerekektől, amit a szülők éppen ellentétesen tesznek.

A gyerekek ízlése folyamatosan formálódik, ezt a szülőknek el kell fogadniuk. Varga Bella például nem igazán rajong az almáért, míg nővére, Jázmin szívesen fogyasztja a gyümölcsöt 
Fotó: Koppán Viktor

A pszichológus szerint a rossz evés a nonstop etetéstől is kialakulhat:

- Ha egy kisgyerek állandóan tömve és kontrollálva van, akkor nem alakul ki az éhségnek és jóllakottságnak az érzete. Legyenek rendszeresek a táplálkozások, két étkezési idő között ne legyen nassolás, tapasztalja meg éhesnek érezni magát a kicsi és tudja késleltetni e szükséglet kielégítését.

Számos lurkónál a gyomor korgásakor csak egy valami jöhet szóba: a cukor. Ha a szülők nemet mondanak, a gyerekek hisztivel vágnak vissza. Bacsárdi Csilla szerint ilyenkor nem szabad ellágyulni:

- Ha megesik, hogy a csemete nem eszi meg az ebédet, a szülő pedig aggódik, s engedélyez egy kis csokoládét, ez megerősíti a gyermek próbálkozását. A szülő az édességet tegye megfelelő helyre, kösse feltételhez és maga is mutasson jó példát a nyalánkságok fogyasztásában! Ha az anya vagy az apa bizonytalan nevelési szerepében, fél a hisztitől, nem tud megtartó szabályokat kialakítani és a gyerek veszi át az irányítást, akkor kaotikussá válik az utódja táplálkozása.

Más gyerekek elsősorban a zöldségekre és a gyümölcsökre fintorognak:

- Vannak átmeneti időszakok, szeretem, nem szeretem ételek. Ezt el kell fogadni. Ha nem lesz központi probléma, hogy éppen milyen gyümölcsöt, zöldséget eszik meg a gyermek, általában észrevétlenül megoldódik mindez. Léteznek jól ismert praktikák, például az ötletesen megformált gyümölcstálak, különböző feldolgozási módok. Ilyenkor is fontos a szülői minta, türelem és helyes szoktatás magyarázta a pszichológus.

Gyakran a cukros üdítőitalok is problémát okozhatnak:

- A szülő döntése, hogy mit tart a hűtőben. Célszerű úgy vásárolni, hogy ne legyen alternatíva, csak a víz - tette hozzá Bacsárdi Csilla.

Mikor forduljunk orvosi segítségért?

Minden olyan esetben érdemes szakembert felkeresni, amikor a probléma kezd elhatalmasodni, rendszeressé válni, a szülő pedig tehetetlen. Mint minden nehézség esetén, itt is érvényes az, hogy az időben történő segítségkéréssel amely lehet, hogy csak néhány konzultációból áll elejét lehet venni súlyosabb zavar kialakulásának.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!