Életmód

2017.04.09. 18:15

Létezik koleszterin-böjt?

Hogyan hat a húsvétot megelőző 40 napos böjt a koleszterinre? Létezik koleszterin-böjt? Milyen étrenddel tarthatjuk karban, illetve mennyi idő alatt javíthatunk rossz értékeinket, csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?

FMH-információ

Húshagyó keddtől hamvazó szerdáig sok ember életében szigorú időszak. Lemondunk minden káros, illetve szervezetünknek terhes ételről és szokásunkról. E téma kapcsán említette a Magyar Kardiológusok Társasága az úgynevezett koleszterin-böjtöt, amelyről most bővebben is szólnak a szakemberek.

A lipoproteinek szintje, főként az LDL- ("rossz") koleszterin szintje az életkor előrehaladtával nő, férfiaknál általában valamivel magasabb, mint nőknél, azonban a menopauza, a menstruáció elmaradása után a nőknél is emelkedik. Növeli a hiperlipoproteinémia kockázatát, ha a beteg családjában előfordul ilyen megbetegedés, továbbá a telített zsírokban és koleszterinben gazdag étrend, a többletkalória bevitele, a testmozgás hiánya, és a rendszeres alkoholfogyasztás. A magas koleszterin- vagy trigliceridszint kezelésében fontos lépés a fogyás, a dohányzás elhagyása, az étrend zsír- és koleszterintartalmának csökkentése, és persze a mozgás.

- A napi energiabevitelt testtömeg kilogrammonként 20-25 kcal-ra kell csökkenteni, 25-35 százalékára kell korlátozni a zsírból származó kalória mennyiségét. Az elfogyasztott zsír fajtája is fontos. A telített zsírok jobban növelik a koleszterinszintet, mint a zsírok más fajtái. A telített zsírok - melyek nagy mennyiségben találhatók az állati eredetű zsírokban s a pálma- és kókuszolajban -, nem haladhatják meg a teljes napi kalóriabevitel 7-10 százalékát. Túlzott fogyasztásuk megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, növelik a koleszterinszintet, a felesleg lerakódik és elzárja az ereket - figyelmeztet Hervainé Krizsán Annamária, dietetikus. És mi segíthet? A többszörösen telítetlen zsírok csökkenthetik a vér triglicerid- és LDL-koleszterin szintjét, ebben gazdag a lenmag-, szőlőmag-, napraforgó-, tökmag-, dió-, az olívaolaj. Ajánlatos sok gyümölcsöt, zöldséget és gabonát fogyasztani, oldható rostokban gazdag ételeket, melyek megkötik a bélben a zsírokat, és csökkentik a koleszterinszintet. Ilyen élelmiszerek a zabkorpa, zabpehely, teljes kiőrlésű lisztek, natúr müzlik, hajdina, köles, barna rizs, bulgur, a babfélék, a borsófélék, a rizskorpa, az árpa, a citrusfélék, az eper, répa és az alma. Tejtermékek közül a sovány, zsírszegény változatok javasoltak. Húsokból, húskészítményekből elsősorban a tengeri halak, illetve a csirke és pulyka bőr nélküli fogyasztása javasolt, időnként sovány sertéssel, marha- és vadhússal kiegészítve. És mindehhez persze rendszeres mozgásra is szükség van!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!