Életmód

2013.07.01. 05:41

Kettős fronthatás - vigyázni kell a vérnyomással!

Jönnek-mennek fejünk felett a frontok és ez még a fiatalabbakat is megviseli, nemhogy az idősebbeket.

Lovász Lilla

A légnyomás változására szervezetünk reagál. Márpedig az utóbbi időben bőven akadt reagálnivaló, hiszen a hőmérsékelt emelkedésével és csökkenésével állandó légnyomásváltozásnak vagyunk kitéve. Mindez megzavarhatja a keringési rendszert, befolyásolja a vérnyomás napi ritmusát, tudjuk meg Kovács Tibor háziorvostól.

-  Egy egyszerű hideg, vagy melegfront is megviselheti a szervezetet, ám ha kettős fronthatással kell számolnunk, még rosszabb a helyzet. A hirtelen légnyomásváltozáshoz ugyanis azzal próbál alkalmazkodni a szervezetünk, hogy ugyanilyen hirtelen emelkedik, illetve csökken a vérnyomásunk, ereink, koszorúereink összehúzódnak, vagy tágulnak. A tarkótáji szorítás, aluszékonyság, mellkasi feszítés, nehéz légvétel mind a megemelkedett, míg az erős szédülés, a fokozott szívfrekvencia a túl alacsony vérnyomás jele. Ezért, ha ilyen tüneteket érzünk, feltétlenül forduljunk orvoshoz - tanácsolja Kovács Tibor. A legveszélyeztetettebbek az idősek és azok, akik egyébként is gyógyszert szednek vérnyomásproblémájukra, ők feltétlenül konzultáljanak háziorvosukkal, hogy az előírthoz képest mennyivel változtassák gyógyszeradagjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!