Életmód

2015.09.16. 14:18

Jelelhetnek az apróságok

Székesfehérvár - A még nem beszélő csöppségek sírás nélkül és higgadtan el tudják magyarázni szükségleteiket a babajelnyelv segítségével.

Laci Patrícia

Sok szülőnek gondot okoz a gyereknevelés első pár éve, hiszen a kicsik még nem tudják kívánságaikat elmondani verbális úton, csak sírással. Ilyenkor az anyuka vagy az apuka találgatásra kényszerül, amely akár órákon át eltarthat.

Fizl Kata babajelnyelv-oktató szerint a jelelés egyszerűbbé teheti a lurkó és a szülő közötti kommunikációt:

- A babajeleléssel egy nyolc, tíz hónapos kisgyerek sírás nélkül képes higgadtan közölni az igényeit, például ha inna tejecskét, még kér ennivalót vagy éppen vegyék ki a hintából. Amikor valamit szeretne a szülő tudtára adni a pici, akkor rögtön mutatja a kezével annak a jelét, amire éppen gondol. Például egy mama mesélte, hogy a kislánya elesett, sírdogált, majd utána nyűgösebb lett. A szülő álmosságra gyanakodott, s le akarta fektetni a lányát, de a gyermek mutatta a fájdalom jelét. Ekkor az anyuka jobban megvizsgálta, s látta, hogy vérzett az ínye a kislányának.

Paczek Dominik és Bódy Blanka még csak most tanulják a babajelelés alapjait Fizl Kata oktatóval Fotó: Molnár Artúr

A babajelnyelv fő célja nem az, hogy a gyermek a későbbiekben okosabb legyen, hanem az, hogy a szülő és a kicsi között harmonikus kapcsolat alakuljon ki. Fizl Kata szerint a jelelésnek több előnye is van:

- Ha a gyermekek egyszerűen meg tudják értetni magukat, akkor az önbizalmuk és az önértékelésük is pozitívabb irányban fejlődik, ráadásul sokkal magabiztosabb egyéniségeket nevelhetnek a szülők. Emellett az agy legdinamikusabban fejlődő időszakában mindenképpen jót tesz a babáknak, ha mozgásos és vizuális ingerek is érik őket.

A babajelelés hatásos az olyan gyerekeknél is, akik már nagyobbak, viszont még nem kezdtek el beszélni:

- A megkésett beszédfejlődésű, körülbelül kettő és fél éves korú gyerekeknél beszédindító hatással van ez a technika. Például két, három hónapig jelelnek, s utána elkezdenek csacsogni. Ekkor már el is hagyják a jelölő mozdulatsorokat. Lényegében a babajelelés egy mankó arra az időszakra, amikor még nem tudnak beszélni a gyerekek.

Fizl Kata szerint a jelelés segíti a beszédfejlődést, illetve ettől a technikától a babák önbizalma is hamar megnőhet

Fizl Kata kizárólag a magyar nyelv jeleit alkalmazza. Az oktató olyan szavak jelöléseit próbálja megtanítani, amelyeket gyakran hallanak a babák a szüleiktől.

Azok a gyerekek, akik hallássérültek, náluk nem alkalmazható a babajelelés:

- A siket gyermekeket inkább a hangzó beszédre tanítják. Ez a technika kizárólag a halló babák és a halló szüleik közötti kommunikációt segíti, illetve a más nevelést igénylő kicsiknek is jól jöhet, például Down-szindrómás vagy autista babáknak - magyarázta Fizl Kata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!