Életmód

2013.04.21. 13:56

Hogy mondtad?

Lőrintz Zsuzsanna pszichiáter és pszichoterapeuta főorvos beszélgetett a Nemes Nagy Ágnes Kollégium lányaival a Tavaszi Egészséghét psziho-napján.

Sebestyén Lilla

Lőrintz Zsuzsanna főorvosnő szituációs játékokkal, villám relaxációval és a lelki egészség ötös fogatával ismertette meg a diákokat a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban rendezett Tavaszi Egészséghét keretében.

Tipikus helyzeteket játszottak el a tanárok és a tanulók segítségével, például azt a helyzetet, hogy  a fiatal ittasan, késve ért haza egy buliról. Egy másik elképzelt szituáció volt:  a szülők ragaszkodnak hozzá, hogy az unoka meglátogassa a nagymamát, de a fiatalnak már nincs ehhez kedve,  más programja van.  Mindezt azért, hogy ráébresszék a tanulókat, ha helyesen kommunikálnak - kifejezik az érzéseiket, kompromisszumra törekednek és alapvetően nyitottan állnak a másik emberhez - legyen az tanár , szülő, testvér vagy akár egy idegen, rengetegszer elkerülhetik a vitákat, félreértéseket.

 

Lőrintz Zsuzsanna pszichiáter a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban tartott előadásán elmondta: A tinédzserkor eleve egy problémás időszak, ezért fokozottan fontos, hogy a diákok tudják kezelni a stresszt (Fotó: Lovász Lilla)


Az interaktív beszélgetés során szóba kerültek a streszoldó módszerek  is: a kocogás, a kacagás, az érintés, a segítés, és a lazítás  amelyek bizonyítottan erősítik az immunrendszerünket, csökkentik a stresszt és  segítenek kicsit megfeledkezni a vállunkat nyomó terhekről.    

- A stressz hosszú távon nagyon komoly, lelki zavarok, betegségek okozója lehet: cukorbetegség, allergia, gyomorfekély, szív és érrendszeri betegségek. Egy kollégiumba kerülő gyereket pedig rengeteg ilyen hatás ér, ráadásul egyszerre. Bekerül egy teljesen új közegbe, iskolát vált, olyan emberekkel kell együtt élnie, akiket nem ismer. Meg kell tanulni önállónak lenni, sok esetben a sarkára állni.

Az olyan jelentéktelennek tűnő, de mégis rendkívül hatékony  módszerek mint az intenzív mozgás, vagy a lazítás csökkenthetik valamelyest a nyomást, a megfelelő kommunikációval pedig rengeteg stresszt okozó konfliktust elkerülhetnek a diákok. Már az is sokat segít, ha egy diák megtanulja kifejezni az érzéseit, eltudja mondani, ha valami rosszul, vagy jól esik neki - mondta el a pszichiáter.

A kommunikáció nem csak a beszédből áll, hozzá tartoznak a gesztusaink, a mimikánk, a testtartásunk, ugyanis mindezekkel már közlünk a másik felé valamit. Egyesek a helyes kommunikáció  képességét hozzák magukkal otthonról, ez a jobbik eset. Azonban sok család van, akik együtt, de egymástól elszigetelődve élnek és a  mindennapjaiknak nem szerves része a beszélgetés.   Ezért is nagyon fontos, hogy erről tájékozódjanak a diákok, ha máshol nem akkor az iskolában, vagy a kollégiumban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!