Életmód

2013.08.30. 09:35

Pilates - Hajlékonyan babával

A pilates továbbfejlesztett és kismamák számára praktikus változata a babás pilates, amely hamarosan Székesfehérváron is elérhető lesz. De akár kispapák is jöhetnek!

S. Töttő Rita

Úgy tűnik, egyre több kismama meri kimondani: nem akar lemondani a rendszeres sportról a baba mellett. Nemrég a babás futás fehérvári kezdeményezőjét mutattuk be, most egy újabb sportág képviselője bővíti a fehérvári lehetőségeket. A babás pilatest Král Éva vezeti.

Král Éva minél több emberhez akarja eljuttatni a mozgás örömét (Fotó: S. Töttő Rita)

- Már 9 éves korom óta a mozgás és a tánc az, ami elkíséri a mindennapjaimat. Aerobik sportedzői és pilates tanfolyamot végeztem, emellett zumba fitness oktató vagyok. A célom az, hogy folyamatosan fejlődjek, és hogy minél szélesebb kínálati palettával, minél több emberhez juttassam el a mozgás örömét - meséli magáról Éva, aki hozzáteszi: - A Pilates a babáddal mozgásformát is ezért találtam ki.

A Pilatest egyébként Joseph Pilates fejlesztette ki a 20. század elején. E mozgás a jógához hasonlítható lassú, de attól eltérően, folyamatos mozgásforma. A mély hátizmok és a hasizom megerősítése a cél, ezáltal javul a testtartás, az ízületi mozgékonyság megnő, hajlékonyabbak leszünk, átmozgatjuk azokat az izmokat, melyeket nagyon ritkán használunk, ám igazán fontos szerepet játszanak közérzetünk, életminőségünk magas szinten tartásában is. Nemcsak időseknek ajánlott, akiknél már kialakultak mozgásszervi elváltozások, de megelőző jelleggel érdemes végezni a fiatalabb generációknak is. Általa szálkásabb, feszesebb izomzat érhető el, így a testépítőknek, táncosoknak is kiváló kiegészítő mozgásforma - árulja el az edző, majd a kismamáknak szóló változatról mesél:

- Mivel a fő hangsúly a hát- és hasizmok megerősítésén van, így a kismamáknak kiváló lehetőség ez a mozgásforma a terhesség során erősen igénybe vett ízületeik, izmaik megdolgoztatásához. A babás pilates ugyanis a kismamáknak, kispapáknak szól, azoknak, akik szeretnének mozogni, de nem szeretnék magára hagyni közben csemetéjüket. Így együtt mozoghatnak, ezáltal még jobban kialakulhat a kötődés, és ha a gyerek már pici korában hozzászokik ahhoz, hogy anyával vagy apával rendszeresen mozog, akkor egy kiegyensúlyozott és boldog baba lehet belőle, akinek a testmozgás az élete részévé válik. A mozgás, mint tudjuk, endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel, mely csökkenti a stresszt. Így ha a mama-papa boldog, akkor a gyermek is boldog lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!