Életmód

2016.06.12. 16:05

Évről évre több a melanómás beteg - mit tehetünk ellene?

A napfény nem csak öregíti a bőrt, de manapság a bőrdaganatok kialakulásában is elsődleges szerepe van. Döbbenetes adat következik: évente átlag 7 százalékkal nő a melanómás betegek száma, ráadásul a fiatalok daganatokkal összefüggő halálozási statisztikájában is az első helyen áll. Tehát az UV védelmet tényleg nem szabad elviccelni.

S. Töttő Rita

A nyári szezon közeledtével jobban rálátunk a testünkre, s bizony sokan rémülünk meg ilyenkor, az anyajegyeket látván, s kiáltunk fel: jaj, vajon ez itt volt tavaly? Vajon ez ilyen formájú és színű volt korábban is? Sok rosszat lehet hallani manapság a bőrrákról, az UV sugárzásról, így nem csoda, ha az ember megijed. Ezért is kerestem fel Holub Orsolya székesfehérvári bőrgyógyász főorvost, s kértem meg, mondja el, mire kell ügyelni valójában, és tudni akartam, vajon tényleg olyan félelmetes dolog-e manapság a napsugárzás. Sajnos túl jó hírekkel nem szolgált...

- Évente 7 százalékkal nő a legagresszívebb típusú bőrrák fajta, azaz a melanómás esetek száma. Világszinten az elmúlt 20 évben megduplázódott a számuk - szögezi le a szakember. Súlyos és megdöbbentő adat ez, s innentől kezdve már nem is olyan meglepő, hogy a 25-30 éves korosztályban a daganatos megbetegedéseken belül a melanóma áll a halálozási statisztika élén. Ennek a statisztikának sok oka van - a többi közt az ózonpajzs elvékonyodása miatt az UV sugárzás növekedése, a napozási szokások megváltozása (manapság státuszszimbólumnak számít a barna bőr, hiszen azt sugallja, hogy az embernek van lehetősége arra, hogy sokat nyaraljon), a több szoláriumozás. Persze átesni sem szabad a ló túloldalára - teszi hozzá a bőrgyógyász, aki elárulja azt is: napi fél óra szabadban - nem feltétlenül napon - tartózkodás bőven elegendő és szükséges is ahhoz, hogy hozzájussunk a megfelelő mennyiségű D-vitaminunkhoz, és feltöltődjünk napenergiával .

Holub Orsolya bőrgyógyász főorvos: Az éves szűrés fontos, de ha látunk valamilyen elváltozást, például egy anyajegyen vagy a bőr egyéb területein, akkor azonnal menjünk szakemberhez (Fotó: A szerző)

A kisgyerekeket ma már éppen ezért nem szabad napellenzős sapka, vékony ruha, napszemüveg nélkül kiengedni a szabadba nyár elején sem, mivel a fényvédő krémek nem nyújtanak teljes védelmet. - Egy éven aluli gyermeket pedig egyáltalán nem szabad napoztatni - hangsúlyozza a szakember, el is mondja, miért: ha ugyanis gyerekkorban éri túlzott napfény dózis az ember bőrét, az később, akár évek, évtizedek múltán okozhat komoly betegséget. Arról már sokat olvashattunk, hogy a bőr elraktározza az őt érő fényhatásokat, amelyek összeadódnak, és egyszer csak daganat formájában jelenhetnek meg.

- Sokan hiszik azt továbbá, hogy felhős időben vagy az autóban nincs szükség fényvédelemre, pedig ez tévhit! - tudjuk meg, ugyanis az UV sugárzás ablaküvegen és felhőkön is utat tör magának!

Az anyajegyek szaporodása azonban nem feltétlenül jelent rosszat - húzza alá Orsolya. - Sokszor jönnek a betegek azzal, hogy tavaly még nem volt itt ez az anyajegy. Szerencsére megnyugtathatom őket, hogy az anyajegyek száma évről évre szaporodik, ami egy teljesen normális folyamat. Ráadásul a hormonális változások időszakában az anyajegyek is változhatnak, s ha ez fokozatosan következik be, akkor ettől nem kell félni - mondja a bőrgyógyász. Nagyon sokféle anyajegy van egyébként a bőrben ülő festékfoltocskáktól a kiemelkedő változatokig, mindegyik normális. A melanóma sem mindig ezekből indul ki, csupán az esetek 20 százalékában - a többi a bőr egyéb ép területein fedezhető fel. - Ezért van nagy jelentősége az évi szűrővizsgálatnak - teszi hozzá Holub Orsolya. - Persze, ha olyan anyajegyet észlelünk, aminek megváltozott az alakja, színe, vérzik vagy viszket, ne várjunk vele, menjünk el azonnal orvoshoz!

Mikor kell nagyon gyorsan cselekedni még? - kérdem. - Akkor, ha azt veszi észre valaki, hogy a bőrén megjelenik egy olyan képlet , azaz pigmentált folt, ami eddig nem volt ott. A színe nem homogén, inkább több színű, szabálytalan alakú, s hirtelen, azaz hónapokon belül változik. Nos, aki ilyet tapasztal, gyorsan menjen orvoshoz!

Melanóma szempontjából veszélyeztetettebbek a szőke vagy vörös hajúak, világos szemű, fehér bőrű emberek, azok, akik könnyen leégnek, egyáltalán nem képesek barnulni, illetve azok is, akiknek több mint ötven anyajegyük van. Beletartoznak a rizikócsoportba azok, akik gyermekkorukban több súlyos leégésen voltak túl, illetve azok, akiknek a családjában már volt melanóma.

De nem árt tudni, hogy a bőrráknak több fajtája is van: a melanómán kívül a laphámsejtes és a bazársejtes bőrrák is létezik, sőt, ezek nagyobb számban betegítenek. A jó hír viszont, hogy korai felismerés esetén műtéti úton gyógyíthatók, kezelhetők, csak nagyon elhanyagolt esetben válhatnak agresszívvé. A szakember szerint ezért nem árt sokszor hangsúlyozni: a korai felismerés életet menthet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!