Életmód

2016.09.25. 18:15

Erősítenek, tisztítanak: A finom illóolajok használata segíti az egészségmegőrzést

Székesfehérvár - Illóolajat időjárástól függetlenül is érdemes használni, jó illatuk, hatásuk miatt. A hideg évszakokban még több előnyük van.

Bokros Judit

Az ősz, a hűvösebb napok, a megfázásos szezon beköszöntével az illóolajok baktérium- és vírusölő, immunerősítő tulajdonsága is érvényesülhet.

Nagyon lényeges, hogy lehetőleg tiszta, 100 százalékos tisztaságú illóolajat válasszunk a párologtatáshoz. Fontos, hogy az aromalámpa feje , tartálya elég nagy legyen, tehát körülbelül 1-1,5 deciliter víz elférjen benne. Ebbe lehet 5-6 csepp olajat tenni a választott illatból, de készíthetők keverékek is. Jó, ha ebben az időszakban szinte egész nap párologtatunk a
lakásban, például citrom, levendula vagy eukaliptusz olajat, ezek alkalmasak a tér fertőtlenítésére.

Az illóolajok párologtatva, fürdőben is jó szolgálatot tehetnek Fotó: Pixabay

Immunerősítéshez kiváló megoldás lehet az illóolaj használata fürdés vagy szaunázás közben. Utóbbihoz egy keverék-ajánlat az egyik megbízható márka receptjei közül: 1 ml citrom, 2 ml mentolos eukaliptusz és 2 ml borsmenta olajat kell összekeverni, majd 6-8 cseppet tenni a fakanállal kimert vízhez, és ezt ráönteni a szaunakőre.

Jól jöhet egy reggeli vagy esti forró fürdő is, ekkor az adott illóolajat vagy keveréket egy evőkanál tejszínbe, tejbe cseppentve tegyük a vízbe. Egy tipp: 5 csepp eukaliptusz, 2 csepp rozmaring és 4 csepp vadlevendula olaj keveréke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!