Életmód

2017.01.15. 16:50

Egyensúlyban élni - A tudatos kapcsolatépítés sokat segíthet nekünk

Székesfehérvár - El lehet választani egymástól a munkát és a magánéletet? Ha igen, hogyan? Sokan próbálnak megoldást találni erre a problémára, azonban többségük kiemeli, hogy a tökéletes egyensúly elérése lehetetlen. Törekedni viszont lehet rá.

Szanyi-Nagy Judit

Az egyensúly felállításának maximalizálásához öt tanácsot érdemes megfogadnunk, amelyeket egy marketingszakember írása alapján Ferling József PR- és kreatív kommunikációs szakember ajánl számunkra.

Ezek közül az első a jól bevált listakészítés. A feladat során az élet minden területét - maximálisan őszintén - számba kell venni, beleértve a munka és a magánélet mellett a családot, barátokat vagy a hobbijainkat is. Ezekhez a szereplőkhöz pedig feladatokat és felelősségi köröket kell társítanunk, annak érdekében, hogy lássuk, melyek a leginkább, illetve a legkevésbé fontosak számunkra.

Az egyensúlyra törekvéshez azonban a tudatosság is társul. Munka közben hajlamosak vagyunk elkalandozni, könnyen a közösségi oldalon vagy a videóportálok egyikén találhatjuk magunkat. Természetesen nem árt néha-néha egy kis pihenő a munkában, azért figyeljünk arra, hogy ez a teljesítményünkre ne legyen hatással, ugyanis könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a kelleténél több időt töltöttünk mással. Természetesen a másik oldalról is érdemes szót ejteni: arról, ha valaki nem képes nemet mondani. A túlvállalt munka ugyanúgy kártékony lehet a saját életünkre nézve, mint a folytonos lazítás, hiszen ennek eredményeként épp az egyéni feladatokra nem marad idő. Éppen ezért nem érdemes félni a nem szó használatától.

Mindezek alapja, hogyha szabadidőnk van, akkor azt teljes mértékben használjuk is ki: ne a munkával foglalkozzunk. Mivel fontos a tudatos időgazdálkodás, így a pihenés, a családdal, barátokkal vagy az egyedül, nyugalomban eltöltött idő is sokat ér.

Ötödik jó tanácsként pedig értsük meg, olyan, mint tökéletes forgatókönyv nem létezik. A munka és a magánélet megfelelő egyensúlyba állítása sok erőfeszítést igényel, így nem baj, ha nem érjük el a teljességet, csupán törekszünk arra.

- Leginkább a kapcsolati tőke megléte segíthet igazán - mondja Ferling József. Ugyanis megfelelő ismertséggel könnyebben találunk valakit, akihez egy-egy nehéz szituációban fordulhatunk, legyen szó akár a munkáról, akár a magánéletről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!