Életmód

2017.02.24. 14:08

Tabuk nélkül - amiről a hölgyek sem szívesen beszélnek

Székesfehérvár – Sok nő életét keseríti meg a hüvelyszárazság, a kitágult hüvely, a vizeletcsepegés, az inkontinencia. Ám ezekről a kérdésekről a mai napig nem szívesen beszélnek a hölgyek, pedig ma már műtét nélküli, lézeres megoldás is van rájuk. Erről kérdeztük a szakembert.

S. Töttő Rita

A hölgyek az elmúlt években az egészségtudatosabb életmódnak köszönhetően kezdenek megnyílni, és beszélnek olyan évezredes problémákról, amelyek korábban is megkeserítették az életüket, de azt hitték, nem tehetnek ellene – mesél tapasztalatairól Deák Csaba, székesfehérvári nőgyógyász főorvos, akivel azokról a „kínos” női problémákról beszéltünk, amelyekre ma már van megoldás: a vizeletcsepegésről, az inkontinenciáról, a hüvelyszárazságról és tágulásról.

Mint kiderült, ezek a problémák nem csak idősebb korban merülnek fel, vannak harmincas páciensek is, akik e tünetek valamelyikéről számolnak be. Leggyakrabban azonban szülés után és változókorban szembesülnek a hölgyek a kellemetlen problémákkal.

Illusztráció fotóval és Deák Csaba főorvos portréjával
Fotó: Koppán Viktor

Ma már ezek a tünetek nem feltétlenül tabutémák, hiszen a mai nő egész aktív életében szeretné jól érezni magát a bőrében, szeretne egészségesen, kínos pillanatoktól mentesen megélni mindent: szexualitást, hétköznapi sétákat, sportolást. A lézer ebben is segítségére lehet: Szerencsére létezik ugyanis már egy olyan lézeres csúcstechnológia, ami ezeknek a problémáknak az orvoslására szolgál – árulta el Deák főorvos.

– Bizonyítottan nagyon jó eredményeket értek már el világszerte azzal a lézertechnikával, amely mind a hüvelyszűkítésre, hüvelyfiatalításra, mind pedig a gátizmok rejuvenációjára, regenerálására és az inkontinencia kezelésére is alkalmasak. A hüvelyfal kötőszöveti állományában lévő kollagénrostokhoz juttatunk hőt, azaz energiát, ami a páciens számára nem is érzékelhető. Viszont hatására a hüvelyfal kollagénállománya megsokszorozódik, az elvékonyodott szövetek megvastagszanak és visszanyerik vízmegkötő képességüket.

A hüvelyflóra egészséges állapota is visszaáll, melynek köszönhetően a szárazságérzés is múlik – tudjuk meg a szakembertől. És a tünetek néhány kezelés után valóban elmúlnak, az intim szövetek újra (vagy a korábbinál is jobban) rugalmasak lesznek. Az élet pedig folytatódhat tovább, aktívabban, boldogabban, tabuk nélkül.

Az inkontinenciáról

Kiderült, nem csak az időseket érintheti az inkontinencia: feszült időszakokban és szülés után is jelentkezhet a kellemetlen vizeletcsepegés, amely megkeseríti a hétköznapokat. A stressz-inkontinenciának nevezett állapot köhögés, tüsszögés, nevetés és sportolás közben is előfordulhat. Három fokozata létezik: a leggyengébb során erős hasprés hatására csepeg a vizelet. A második fokozatnál már mozgás hatására is érzékelhetőek a tünetek. A legsúlyosabb esetben pedig egyáltalán nem tudja visszatartani a vizeletét az ember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!