Életmód

2017.03.31. 14:59

Edzőtermi etikett - amit mindenkinek illik (illene) betartani!

Székesfehérvár – A konditermi edzés akkor kellemes élmény, ha az etikettet mindenki betartja. Vajon mindenkit idegesít, ha hangosan telefonál a másik? Vagy ha izzadt félmeztelen testtel fekszik a gépre? Ezekről kérdeztük a konditermi edzőt. Íme a konditermi házirend!

S. Töttő Rita

Alapjaiban véve az embereknek  tudniuk kellene, hogyan viselkedjenek egy konditeremben. Ám a nagy számok törvénye alapján mindenhol és mindig akad olyan, aki nem ismeri az írott vagy éppen íratlan szabályokat. Elsősorban nekik szól ez a cikk, melyben Horváth Balázs székesfehérvári konditermi edzőt kérdeztük.

A tapasztalt tréner elsősorban  a  higiéniai feltételek betartását tartja fontosnak. Mint mondja, mindenki hozzon magával törölközőt a terembe, legyen váltócipője, váltóruhája. Talán egyszer érdemes elárulni az okát is: a kinti cipővel behozzuk a koszt, sarat, aki pedig félmeztelenül edz, az izzadtságát (és miegyebet) keni a kondigépekre. A törölköző is ennek megakadályozására való – tehetjük a fejünk alá például.

Fotó: Molnár Artúr

Nem mindenkinek egyértelmű az sem, hogy a „rend a lelke mindennek" szabály azért fontos, mert mindenki jobban szeret olyan környezetben edzeni, ami rendezett, tiszta. Ahol káosz van, oda nem szívesen mennek az emberek. Az edző tapasztalata szerint az emberek egy része  manapság olyan, mint a nagyra nőtt gyerekek –  szeretik szétszórni az eszközöket, használati tárgyakat. Ezért fontos része a konditermi etikettnek a következő: ha már nem használunk valamit, tegyük vissza a helyére. Az eszközök rendeltetésszerű használata is ugyanilyen fontos, ne dobáljuk, ne rongáljuk, ne okozzunk vele sérülést másoknak!

A másik ember tisztelete épp olyan fontos része a házirendnek: „ne menjünk bele egymás aurájába" – fogalmazott az edző, aki szerint ennek lényege, hogy ne tartsuk fel, ne akasszuk meg az edzésben a másikat, s   ennek része az is, hogy ha nem vagyunk biztosak benne, hogy használja-e még  az adott eszközt a másik, inkább kérdezzük meg. A másik fél pedig korrektül adja meg az időintervallumot, mikortól számíthat az üresedésre a kérdező.

A másik oldalról is érdemes az „eszközfoglalást" megnézni: sose foglaljunk túl sokáig egy eszközt, csak addig, amíg az adott feladatsort végezzük rajta. Ugyanígy érkezéskor ne dobjunk egy padra le mindent, ami épp „felesleges": mobiltelefont, törölközőt, italt, hogy aztán az edzés végén felnyaláboljuk onnan. – Az eszközök nem dohányzóasztalok, amin a telefont, vizet tartjuk edzésidő alatt – szögezi le Balázs. És lényeges nagyon:  ne üvöltsük végig az edzést – a hangos és hosszas telefonbeszélgetéseket tartogassuk termen kívülre.

A legtöbb konditeremben zene szól, ami valljuk be, nem mindenkinek tetszik. Az edző azt javasolja, hogy ilyenkor vigyünk magunkkal fülhallgatót, más zenével. Ezzel azt is jelezzük, hogy most épp nem társasági életet élni jöttünk, hanem sportolni...

A wellness részlegen is figyeljünk: szaunába betérve köszönjünk, de ne tartsunk traccspartit, ugyanis oda pihenni járnak az emberek. ,Illóolajat is csak akkor használjunk, ha mindenki egyértelműen beleegyezett. A homokórát se fordítsuk meg a bent lévők megkérdezése nélkül! A jakuzzi is kényes terep: a párok ne ott érezzék jól egymást, és lehetőleg senki ne foglalja órákig benne a helyet.  Nagyon alapdolgoknak tűnnek ezek, mégis minden nap megszegi őket valahol, valaki...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!