Életmód

2015.03.29. 14:14

Dráma van a pedagógiában - Komoly személyiségfejlesztő hatása is van a módszernek

Toleranciát, empátiát, ön- és társismeretet tanulnak észrevétlenül a gyerekek a drámapedagógiai foglalkozásokon. Magyarul: job emberré válnak tőle?

S. Töttő Rita

Több mint ötszáz gyerek nyüzsgött csütörtökön, majd pedig másnap délelőtt a bicskei Kossuth téren, akik egy magávalragadó flashmob keretében igyekeztek népszerűsíteni a drámapedagógiai módszereket. A megyében egyedül itt, de országszerte még számos helyen – például Budapesten, Celldömölkön, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Pécsett, Veszprémben és Zalaegerszegen – is készültek hasonló ad hoc performansszal, amelyet Bicskén 6 és 18 év közötti gyerekek adtak elő.

– Nem egyszerű feladat létrehozni egy olyan produkciót, amelyet a nagyok is lelkesen űznek, de a picik is meg tudják csinálni – meséli Grósz Zsuzsanna, a bicskei Csokona Vitéz Mihály Általános Iskola tanára, aki kolléganőjével, Szoboszlai Renátával együtt szervezték meg a nagy eseményt. Az apropó pedig nem más, mint a Magyar Drámapedagógiai Társaság kezdeményezése, a Dráma van! című programsorozat, melyet a dramatikus nevelés hete alkalmából szerveztek országszerte. Bicskén bevonták a flashmobba a Csokonai iskola, a Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola és a Prelúdium Zeneiskola diákjait, tanárait, így jött össze ennyi gyerek a téren s adta elő produkcióját a Balkán Fanatik: Repülj madár című számára.

A próbán minden bicskei gyerek boldogan próbálta a pénteki drámapedagógiai flashmobot
Fotó: a szerző

– Mi sem mutatja jobban, a különböző korosztályú gyerekek közös célért, közös felkészüléssel eltöltött idejére való igényét, hogy már az az ötlet is megszületett, mi lenne ha a tanév végét is így búcsúztatnánk – árulták el a főszervezők következő komolyabb tervüket, akik lelkiismeretesen elárulták, hogy nem csak náluk, de Székesfehérváron is működik drámapedagógiai csoport Felleghajtó Társaság néven, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában.

S ha már a drámapedagógia népszerűsítése a cél, hát akkor nézzük meg, miért is olyan jó ez a módszer! Mert hiszen az, látható volt a gyerekek szeme csillogásán, az együttmunkálkodás nyújtotta örömön.

Hosszú drámapedagógiai múlt után kijelenthető, hogy azok a gyerekek, akik ilyen foglalkozásokon vesznek részt, toleránsabbak, empatikusabbak, hiszen egy csoportban tevékenykednek például cigány és nem cigány gyerekek, bukdácsoló és jeles tanulók, „mintagyerekek” és „iskola rossza” címkét kapott diákok.

Szoboszlai Renáta a bicskei drámapedagógia flashmob egyik főszervezője

A drámapedagógia nem csak játék, nem csupán feladatmegoldás, hanem az ön- és társismeret terepe. A színjátékok tanulása, előadása során természetesen fejlődik a beszéd- és koncentráció készség s a gyerekek észrevétlenül jutnak általános irodalmi és zenei ismeretekhez. Biztonságos, úgymond felügyelt környezetben, de mégis olyan helyzetekbe csöppennek, amelyeknek köszönhetően szélesebb látókörre tehetnek szert, fejlődik a kommunikációjuk, az önbizalmuk, s nem mellesleg a mozgáskoordinációjukra és az esztétikai érzékükre is jó hatással van. Megtanulják, miért fontos és jó a kitartó és közös munka, amely közben összetartó közösség kovácsolódik s az alulmotivált gyerekek is megismerik a sikerélmény fogalmát.

A drámapedagógia tehát sokkal messzebbre mutat, mint azt elsőre gondolnánk. Tartást ad, eligazít gyerekként és később felnőttként is az élet dolgaiban, s a helyes életmód felé terel. És a sort még folytathatnánk napestig, olyan sok előnye van. Nem csak annak a gyereknek jó tehát, aki színpadi karrierre vágyik.

– Nézd, nézd, mi vagyunk a főnök, mi mutatjuk mindenkinek, hogyan kell csinálni – kiabálta lelkesen egy kisiskolás még a csütörtöki gyakorlaton osztálytársának, aki rákontrázott: – Juhú, még a gimiseknek is mi vagyunk a főnöke! – ilyen hát az önbizalom, amit a drámapedagógia ad. Aki vezetni akar, kap rá lehetőséget. Aki viszont elvegyülni, az is jól érezheti magát a csoport „végrehajtó” ragjai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!