Életmód

2013.08.18. 15:38

Dolce vita természetesen

Az édes ízről senki sem szeretne lemondani, akkor sem, ha nem szabad cukrot ennie. A piacon ma már csak úgy roskadoznak a polcok a különféle cukorféleségektől, de ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük.

S. Töttő Rita

A cukor a nagy mumus manapság az egészséges életmódot hirdetők körében, pedig azért azt nem árt tudni, hogy cukorra szüksége van a szervezetnek:az agy is ezzel a vegyülettel táplálkozik, nélküle „lefagy”. Ám nem mindegy, milyet és mennyit kebelezünk be belőle – a következményeket ugyanis ismerjük: magas vércukorszint, amely hirtelen leesik, cukorbetegség, elhízás, függőség (az édes íz addiktív hatású, sokan nem képesek lemondani róla).

Az édesítőszerek piacán éppen ezért szinte minden esztendőben megjelenik valami új, amely azt ígéri, egészségesebb vagy valamilyen tulajdonsága okán jobb, mint a többi. Most Hauki Henriette, bioszakértő segít nekünk a cukrok közti eligazodásban:

FEHÉR CUKOR (vagyis a szacharóz): ez az úgynevezet répacukor, cukorrépából készül. Beltartalmi értéke nulla, hiszen kivonják belőle az értékes melaszt, hogy szép fehér legyen.Hirtelen megemeli a vércukorszintet, sok kalória van benne. 

NÁDCUKOR VAGY BARNA CUKOR: cukornádból készül, a melasz tartalma miatt jobbak a beltartalmi értékei, viszont élettani hatásában ugyanazt produkálja, mint a fehér cukor.

 

Hauke Henriette egyik kezében xilit port, másikban steviás nyalókát tart - mindegyik jóval egészségesebb változat a fehér cukornál. Ez utóbbiban ugyanis sok kalória is van...



SZŐLŐCUKOR, GYÜMÖLCSCUKOR (más néven glükóz és fruktóz): nem olyan édes, mint a fehér cukor, elfogyasztás után azonnal a véráramba kerül, ezért javasolják sportolóknak, tanuláshoz vagy ha valakinek hirtelen leesik a vércukorszintje és megszédül. Viszont nem löki meg olyan hirtelen a vércukorszintet, mint a fehér cukor. Beltartalmi értéke ennek sincs, mondhatni, üres cukor. 

MÉZ: magas beltartalmi értékkel rendelkezik, hiszen tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, aminosavval, enzimekkel. Kisebb a kalóriatartalma, mint a fehér cukoré, de mégis csak cukor, így élettani hatása is azonos a fehér cukoréval. SZIRUPOK: egyre többféle szirup kapható manapság az agavétól kezdve a rizsből készültön keresztül a juharszirupig, sőt, édesítésre szánt almalésűrítményt is kaphatunk már. Ezeknek szintén magas beltartalmi értékük van a bennük lévő anyagok, vitaminok miatt. Nem emelik meg olyan hirtelen a vércukorszintet, és könnyebben emészthető, mint a fehér cukor. 

XILIT VAGY NYÍRFACUKOR: nem csak nyírfából, de kukoricából is kivonható természetes anyag, egyenletesen emeli és tartósan fenntartja a vércukorszintet, egyes kutatások szerint a cukrokkal ellentétben nem táplálja a daganatos sejteket. Könnyen emészthető, lehet vele sütni, főzni, befőzni, nincs mellékíze, szénhidráttartalma pedig minimális. 

ERITRITOL: hasonló anyag, mint a xilit, viszont nincs benne kalória. 

STEVIA: háromszázszor édesebb, mint a fehér cukor, viszont éppen e koncentráltsága miatt fémes mellékíze lehet (főzéskor, sütéskor állítólag nem érezni). Nincs benne kalória, de beltartalmi érték sem. 

MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK: ilyen például az aszpartam és az aceszulfám, amelyek kaptak már hideget, meleget egyaránt. Szakértőnk szerint ami biztos, hogy becsapja a szervezetet az édes íz adásával, miközben valódi cukor nem érkezik az érzettel. S ha sokat fogyaszt ilyet az ember, a szervezet folyamatosan kívánni fogja az édes ízt, hátha egyszer csak megérkezik végre az a fránya cukor.

 

 

A legtöbb mesterséges édesítőt véletlenül fedezték fel a kutatók, miközben teljesen más témában vizsgálódtak. A természetben elő nem forduló vegyületek egymással való reakciója során fedezték fel a tudósok az édes ízt. Az aszpartamot például gyomorfekély kutatás, a ciklamátot pedig gyulladásgátlókkal kapcsolatos vizsgálódás során fedezték fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!