Életmód

2017.03.28. 13:40

Cékla, mindenképpen - Az egész család szeretni fogja az ízét

A cékla nagyon jó télálló zöldség, így még márciusban is elérhető, kapható a piacokon.

Kovácsné Hamberger Brigitta

A cékla főként káliumban gazdag, de A-, B-, C-vitamintartalma is kiemelkedő. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe. Segít a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, támogatja a máj működését. A diétázóknak is jó hír, hogy alacsony a kalória- és szénhidráttartalma, így ők is bátran fogyaszthatják. A színe is a javunkat szolgálja, ugyanis a vörös az élet színe, stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést. Építsük be étrendünkbe, érdemes!

Kedves olvasónktól és receptkönyves szerzőnktől, Baricza Tiborné Terikétől kaptunk két céklareceptet, melyet most megosztunk Önökkel. A családja nagyon szereti, többször el is készítette már nekik kérésükre.

A céklaturmix nagyon egészséges ital, minden nap fogyasszuk! Fotó: pixabay.com

Az egyik egy saláta, melynek elkészítési módja a következő: 60 dkg céklát, 4 db almát, 1 db vöröshagymát, 20 dkg sárgarépát meghámozunk és almareszelőn lereszelünk. Adunk hozzá 3 evőkanál citromlevet, 2 evőkanál mézet, 2 evőkanál olívaolajat, sót ízlés szerint. Az összetevőket jól összekeverjük. Azonnal fogyasztható, de ajánlatos egy éjszakát hűtőben pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek. Hűtőszekrényben pár napig eltartható. (Én a salátába még apróra vágott diót is szoktam tenni, szintén jelentős élettani hatása miatt.)

A másik egy immunerősítő ital, melynek hozzávalói a következők: 1 kg cékla, 50 dkg sárgarépa, 3 narancs, 3 alma, 1 citrom. A céklát, a sárgarépát, a narancsot és az almát turmixgéppel lepréseljük. A préselést kezdjük a céklával és az almával, mert az alma segíti a cékla centrifugálását. A narancsot és a citromot meghámozzuk úgy, hogy fehér rész ne maradjon rajta, mert akkor kesernyés lesz az italunk. Az ebből nyert léből ajánlatos reggel éhgyomorral 1 decilitert elfogyasztani étkezés előtt fél órával. Hűtőszekrényben 3-4 napig eltartható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!