Életmód

2013.09.20. 12:50

Az élet és a sója

A só az élet alapvető eleme. De vajon a konyha- és a tengerisó mellett létezik-e egészségesebb?

S. Töttő Rita

Az emberi szervezet legfontosabb elemei közé tartozik a só, nevezetesen a víz után a második helyet foglalja el a rangsorban. Persze ahogy mai világunkban mindent, úgy ezt is túlfogyasztjuk, és finomított, túlságosan is feldolgozott változatát használjuk. A tengeri sóról, mint lehetséges egészségesebb változatról már mindenki hallott, a Himalájából származó sóról azonban már kevesebben. Ez a változat jóval több ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, mint a konyhasó, amely gyakorlatilag nem más, mint nátrium-klorid.


A kicsit sárgás Himalája sót mutatja Kocsis Tamara (Fotó: a szerző)


A Pakisztánból származó só ipari feldolgozáson, kémiai tisztításon nem esik át, ezért sem teljesen fehér a színe. Nem csak étkezési célra alkalmas, számos egészségügyi célból kipróbálható: inhalálásra, orröblítésre, borogatásra, ivókúrára, szájápolásra, illetve számos gyulladásos folyamat megfékezésére is alkalmas.

A só nélkülözhetetlen: a szakemberek szerint azonban mindössze 5-10 grammra van szükség belőle naponta (egyénenként eltérő, pontosan mennyi), ám már étkezésenként is gyakran túllépjük ezt a mennyiséget, megeshet, hogy a duplájával is! A sok nátrium pedig egészségtelen: a magas vérnyomás és a só-víz háztartás felborulása is számlájára írható.

Címkék#só

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!