Életmód

2015.07.23. 13:23

Az edzéstervezés alapjai

Fehérvár - Az előző héten megvizsgáltuk, miért eredménytelen sokszor az edzésünk. Ezúttal azt nézzük meg, vajon milyen szempontok alapján állítható össze az edzésterv?

Káldor András

Manapság egyre többen választják a fitnesztermi edzéseket, a súlyzóval vagy ellenállással szemben végzett gyakorlatokat, amelyeket kardio tréninggel egészítenek ki. A konditermek száma is szinte hónapról hónapra nő, így jóformán mindenki megtalálhatja a munkahelyéhez vagy lakásához legközelebb esőt. Az első alkalom megilletődöttségét a figyelmes és segítőkész munkatársak és a lelkes személyi edző egy pillanat alatt feledtetni tudja. Egy kis kérdezősködés, mérés után tudja, hogy milyen edzésprogramot célszerű követni. Az edzésterv mint ahogyan a neve is mutatja egy specifikus, előre megkomponált edzésprogram, amely figyelembe veszi az adott személy testalkati és életmódjellemzőit, valamint fő célját.

Lehet, hogy az elsődleges cél a fittség növelése, de lehet, hogy fogyókúráról van szó. Természetesen az egészséges életmód kialakításának igénye, vagyis a betegségek megelőzése is állhat a fókuszban. Előfordul, hogy már kialakult betegség után, a szövődmények megelőzése és a munkaképesség javítása a cél, melyet szekunder prevenciónak nevezünk. A célok meghatározása mellett az is fontos, hogy a sportolni vágyó szeresse az edzéseket és legyen kellően motivált. Mindez pedig a fokozatosan emelt terheléssel, sikerélmény szerzéssel érhető el. A személyi edző segíti a sportolni vágyót a reális célok megfogalmazásában és elkészíti a személyre szabott edzéstervet.

Az edzésterv általánosságban a következő szempontokat veszi figyelembe. A sportág/ fizikai aktivitás jellemzői (pl. gyaloglás, kerékpározás, súlyzózás). Specifikus edzésmunka (pl. fittségi szint, aktuális teljesítmény, gyaloglótempó). A mozgásprogram időtartama és gyakorisága. Az aktivitás intenzitása, valamint a fennálló betegségek, illetve ízületi bántalmak figyelembe vétele.

Napjainkban az edzésterv eredményességének egyik akadálya az időhiány lehet. Vagyis a rohanó világban sokszor igen nehézkes olyan mozgásprogramot találni, amelyhez viszonylag kevés felszerelés, előzetes szervezés kell, könnyen elérhető, beilleszthető az életritmusba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!