Életmód

2017.07.30. 12:05

Az "anyatejes táplálás" nem csak a babáknak fontos

ISZKASZENTGYÖRGY, SZÉKESFEHÉRVÁR Hihetetlen mennyiségű immun-anyag van benne, átsegíti a gyermeket a betegségeken, erőssé és okossá tesz - mindez az anyatej csodálatos hatása, amelyről az anyatejes táplálás, vagy ahogy a laktációs tanácsadó hangsúlyozza: a szoptatás világnapja apropóján szólunk.

S. Töttő Rita

Augusztus elseje az anyatejes táplálás világnapja, melyet az Egészségügyi Világszervezet, valamint az UNICEF hozott létre 1992-ben, a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Szerencsére az elmúlt években ismét fókuszba került a téma, a magyar anyukák pedig rendre úgy döntenek, ameddig csak lehet, szoptatják babájukat. És épp ez a megfogalmazás a lényeg - hangsúlyozta Gál Diána, iszkaszentgyörgyi védőnő, aki laktációs, azaz szoptatási tanácsadó is egyben.

- Azt veszem észre, hogy amikor a témáról beszélünk, nem merjük kimondani azt a szót, hogy szoptatás, szopizás, ezért inkább az elegánsabbnak tűnő anyatejes táplálást használjuk. Pedig a kettő nem fedi egymást - világít rá a szakember, utalva ezzel arra, hogy anyatejjel táplálhatjuk a babát cumisüvegen keresztül vagy kanállal is, viszont ez nem stimulálja az anya mellét, amely alapvető eleme a tej újratermelődésének. És a csecsemő sem éli meg azt a testi kontaktust, amely a fejlődéséhez minden szempontból elengedhetetlen. Szóval a babákat szoptatni kell, nem csak anyatejjel táplálni, mert így teljesülhet az a számos előny, amely e csodálatos tevékenységgel jár. A szoptatás azonban nem csak a babának jó, árulja el Diána, ugyanis már kutatások is alátámasztják, hogy azoknál az anyukáknál, akik hosszan szoptatnak, csökken a mellrák és csontritkulás kockázata.

A szoptatás nem csak az etetésről szól, hangsúlyozza Gál Diána, laktációs tanácsadó, hanem az együttlét öröméről is
Fotó: shutterstock

A szoptatás előtérbe kerülése ugyan valóban nagy előny, ám ezzel manapság együtt jár az is, hogy az információk, amelyeket az anyukák a témáról szereznek, gyakran nem elég megalapozottak.

- Ez is olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. Ezért is jutnak gyakran tévútra az anyukák egy-egy probléma kapcsán - veti fel a laktációs tanácsadó, akihez az anyukák már csak akkor jutnak el, ha sehogy nem találják a kiutat. Először általában a nővér vagy a védőnő az, aki tudomást szerez arról, hogy az anyukának gondjai vannak a szoptatással. Ám ha ő nem tud segíteni, nem biztos, hogy a következő lépés az, hogy szoptatási tanácsadót ajánl. Pedig nem véletlen, hogy ma másfél éves továbbképzéssel lehet valakiből ilyen jellegű szakember. A rutinba és a köztudatba is be kellene építeni ezt a nagyon fontos tanácsadói szolgálatot, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, rengetegen azért adják fel a szoptatást, mert nem találnak megoldást a nehézségekre.

Amelyből azonban van bőven (lásd keretes írásunkat). Az anyukáknak gyakran nem elég az, hogy szülés előtt felkészítőre járnak és elolvasnak minden lehetséges könyvet, ugyanis a gyakorlatban mindig minden másképp van. Éppen ezért lenne fontos, hogy minden kislány idejekorán hasznos és fontos ismereteket szerezzen a nőiség egyik legfontosabb eleméről, az anyaságról.

Diána szerint ez már a babázásnál kezdődik, és a szerepjátékokig eljutva rengeteg olyan infó átvihető a lányok tudatába, amely később nőiességük, anyaságuk megélésében fontos lehet.

A család támogató szerepe is éppen így fontos, véli a szakember. A szoptatás ugyanis akkor működhet jól, ha a kismama megkapja a szükséges lelki, fizikai és szellemi támogatást ebben, és úgy egyébként az anyaság és a nőiesség megélésében. A szűk környezeten túl azonban nagyon sokat segíthetnek a hasonló közegek. Székesfehérváron például működik a szoptatást támogató csoport, amely, Diána tapasztalata szerint hihetetlenül sokat tud segíteni az anyukáknak.

SZOPTATÁSI NEHÉZSÉGEK RÖVIDEN

- Az első mellre tételeknél fordul elő a legtöbb probléma. Nem mindig derül ki, miért nem sikerül (sebes vagy letapadt nyelv stb.). Pedig szakmai segítséggel még a bimbóvédők használata is elhagyható lenne, ami pedig számos egyéb probléma forrása lehet a későbbiekben.

- Az időre szoptatástól is sok probléma lehet: apad a tej, nem fejlődik jól a baba. A szoptatás nem etetés, véli Diána, hanem táplálás, ölelés, együttlét a babának.

- Az anyukák nem merik választani a természetes elválasztódást. Pedig ha dolgozni kell menni, akkor is megoldható a szoptatás, akkor, amikor találkoznak. Ezt a kérdést is túlbonyolítjuk.

- A cumi is bajok forrása lehet, hiszen amíg a gyerek szájában van, addig sem a mellet serkenti a tejelválasztásra.

- A lelki gátak nagy hatással vannak az anyákra. Akik előre úgy döntenek, hogy nem szoptatnak, azoknál mindig lelki problémák vannak. Előfordult Diánánál több olyan eset is, amikor régen az anyának a melleit becsmérelték (egyiknek tinikorában az orvos, másiknak a kórházban a nővér - ebből a mellből sose jön tej ). Ennek feloldásához már pszichológus kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!