Életmód

2014.07.06. 10:55

Csípések és horzsolások kezelése aromaterápiás módszerekkel

Székesfehérvár - Az aromaterápia ősi gyógymódját nyáron is segítségül hívhatjuk, természetes úton kezelve ezáltal kisebb kellemetlenségeket vagy akár komolyabb problémáinkat.

S. Töttő Rita

Kellemes nyárestéink megkeserítőit, a szúnyogokat távol tarthatjuk hálószobánktól ha citromcirok, geránium, levendula illóolajokat párologtatunk segít a természetes módszerek megtalálásában Szalai Rita, aromaterapeuta. A szakember szerint a szabadban bőrre kenhető rovarriasztó keverékkel előzhetjük meg a támadásokat.

- Ehhez 25-30 csepp rovarriasztó hatású illóolajat keverjünk el 50 milliliter bio, hidegen sajtolt növényi olajban. Ez lehet napraforgó, olíva vagy mandula is. Majd kenjük be magunkat vele. Rovarriasztó hatású illóolaj a geránium, a levendula, a citromos eukaliptusz, a szegfűszeg, és a leggyakrabban alkalmazott: a citromcirok - sorolja Rita, aki szerint, ha mégis megcsípnének, az orvosi levendula illóolaját hígítás nélkül is alkalmazhatjuk a bőrünkön: 1-1 cseppet a csípésekre téve enyhíti a viszketést, csökkenti a gyulladást. Létezik egy másik levendulafajta, a vadlevendula is, melynek olaját mérges állatok csípésére alkalmazhatjuk, legyen az bögöly, pók, darázs vagy akár medúza, ha tengerparton nyaralunk - teszi hozzá.

A levendulaolaj egy cseppje enyhíti a szúnyogcsípés okozta viszketést mondja Szalai Rita (Fotó: S. Tottő Rita)

A vakáció alatt persze sokasodnak a sebek, horzsolások is, ezekre teafa és levendula illóolaj keverékét használhatjuk, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, hámosító hatásukkal elősegítik a sebgyógyulást.

Az aromaterápia hallatán egyébként leginkább az illóolajok jutnak eszünkbe, kevésbé ismertek az aromavizek (vagy virágvizek, hidrolátumok), pedig legalább olyan csodás hatással bírnak ezekről is ejt szót Rita:

- A nyári, nagy hőségben például nagyon jól eshet egy hűsítő testpermet, melyet levendula, kamilla vagy rózsa aromavízből, vagy akár ezek egyenlő arányú keverékéből készíthetünk egy szórófejes flakonban és spriccelhetjük testünkre vagy borogatásként is használhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!