Életmód

2013.09.15. 10:00

Arany középút az egészségért - előadássorozat Fehérváron

Székesfehérvár - Az egészséges életmódról legtöbbeknek a táplálkozási tanácsok, bőrápolók, szűrővizsgálatok jutnak eszükbe. Pedig egészségünk és lelki egyensúlyunk nagyon sokféle támadásnak van kitéve: stressz, zaj, szennyezés, mérgek, konfliktusok, hőhullámok, kiégés, dohányzás, alkoholizmus, a mozgáshiány és még hosszan sorolhatnánk.

S. Töttő Rita

Mindig győzni akarsz? Vagy alkalmazkodsz? Eleve messze kerülöd a lehetséges konfliktushelyzeteket? Kész vagy a kompromisszumokra? Vagy kreatívan és együttműködően tudod keresni a másik féllel együtt a mindkettőtöknek legjobb megoldást? - ezekre a kérdésekre érdemes magunknak válaszolnunk, véli Kovács Balázs pedagógus, aki a Bocs Civilizációtervezés Alapítvány ingyenes fehérvári előadássorozatának egyik előadója lesz. Az alapítvány ugyanis a tanév során Az egészséges élet és a lelki egyensúly fontossága napjainkban címmel szervez előadásokat, amelyekre előzetesen kell náluk regisztrálni. Az első alkalom szeptember 24-én lesz. Aki válaszol a fenti kérdésekre, jobban megismerheti magát, illetve felismerheti a kapcsolataiban rejlő kommunikációs hibákat.

Kovács Balázs az arany középutas kommunikációról tart előadást, amely a lelki egészség egyik alapja lehet (Fotó: S. Töttő Rita)

- Az úgynevezett asszertív kommunikációval például egy adott érzelmi konfliktusban az egyén úgy képes érvényesíteni a szükségleteit, hogy közben a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartja. Ez a viselkedés gyakorlatilag az arany középút a behódoló, az alárendelt, a passzív, illetve a fenyegető és az agresszív magatartásforma között - magyarázza a szakember, aki szerint a családi helyzeteket is jobban meg lehet érteni az arany középút segítségével. A gördülékenyebb párbeszéd elsajátítása pedig nem csak lelki, de testi egészségünkre is jó hatással van, hiszen kevesebb stressz mérgezi ezáltal életünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!