Életmód

2015.07.04. 17:24

A szívében igazi skót

Zichyújfalu - Vass István személyes vágya, hogy a skót felföldi játékok hazánkban is sok ifjú ersőembert megrészegítsen.

Sebestyén Lilla

Rendkívül kedves tekintet, meleg hang, barátságos arc a fene se gondolná, hogy Vass István azzal tölti a szabadidejét, hogy hatalmas és igen csak súlyos rönköket emel a feje fölé, kalapácsokat és póznákat dobál, száztíz kilós koffereket cipel ráadásul mindezt igazán professzionális módon. Pedig igaz.

István ugyanis a skót felföldi játékok szerelmese, amely közel ezer éves múltra tekint vissza a végtelen, zöld mezők birodalmában.

A fáma szerint az első angol hódítások idején megtiltották a skótoknak, hogy fegyvert fogjanak, akik viszont mindenképp edzésben akartak maradni az esetleges harcokra, ezért hasonló feladatokkal képezték magukat. Az edzést aztán próbák követték és végül egy külön sportág született meg, amely hazánkba 2002 tájékán ért csak el.

Istvánt a kilt sem zavarja, sőt, szerinte elképesztően kényelmes
Fotó: Koppán Viktor

- Anno, erős ember versenyeken vettem részt, de a sérülés veszély abban a műfajban több, mint lehetséges. Cirka két éve aztán rátaláltam a skót felföldi játékokra. Teljesen magával ragadott ennek az egésznek a hangulata, és szimpatikus volt, hogy az erő mellett a technika is nagy hangsúlyt kap a feladatokban - magyarázza István, akinek édesapja is osztozik fia súlyemelés iránti szenvedélyében. A kezdetek kezdetén együtt gyártották le a gyakorláshoz szükséges összes eszközt és az udvarban egy komplett edzőkertet hoztak létre.

Mint megtudom, egyelőre nagyon kevesen vannak a megyében, akik foglalkoznak a skót, felföldi játékokkal, István küldetése az is, hogy népszerűsítse ezt a sportága és megnyissa az udvarát mindazok előtt, akik gyakorolni kívánnak.

- Nekem nem volt a szó hagyományos értelmében vett edzőm. Leginkább autodidakta módon tanultam, videók alapján. Később a saját gyakorlataimat is felvettem és átküldtem a tapasztaltabb sportolóknak, akik megnézték, és ha tudtak tanácsot adtak a technikát illetően - magyarázza a zichyújfalui férfi, aki nem sokat vacakolt a rákészüléssel, már az első pillanattól fogva nevezett a játékokra. Mint mondja, ahhoz hogy valaki bekerüljön a profik közé, versenyt kell nyernie egy B kategóriás megmérettetésen.

Vass István, erőemelő

Szerencsére, ez neki már az első alkalommal sikerült, így nem kellett sokáig úszkálnia a kisvízben .

Az elmúlt két esztendőben persze sokat tanult, számos új technikát próbált, és rengeteg órát töltött az edzőteremként üzemelő udvaron és ez még valószínűleg jó sokáig így lesz.

- A családom és a menyasszonyom száz százalékig mellettem állnak, bár utóbbi egy kicsit ferde szemmel néz rám, ha túlzásba viszem a gyakorlást. Mondjuk, utóbbin nem is csodálkozom - nevet István, aki legutóbbi versenyén megdöntötte egyéni csúcsát és százhuszonöt kilót emelt a feje fölé. Állítja, nincs annál fantasztikusabb érzés, mint mikor az ember legyőzi saját korlátait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!