Életmód

2015.09.09. 16:04

Egyre többen járnak edzőterembe vagy különféle szabadtéri pályákra sportolni

Az egészséges életmód egyre nagyobb teret hódít. Ebben erősített meg bennünket Hajmási János erőnléti edző.

Jóna István

Az egyik konditerem vezetőjeként dolgozó szakember úgy látja: az embereknek egyre nagyobb az igényük a mozgásra. A megyeszékhelyeken és a nagyobb településeken rengeteg lehetőség is van sportolni.

A nagyvárosokban főleg a megyeszékhelyeken szabadtéri pályák, tornatermek, jégcsarnok, uszoda, tekepálya áll az emberek rendelkezésére mondta Hajmási János. Kiemelte, hogy több mint két évtizede kezdődött Magyarországon az edzőtermek elterjedése, azóta jelentős fejlődés tapasztalható. A fővárosban és egyre több dunántúli nagyvárosban is sorra nyílnak a monumentális alapterületű, a legmodernebb eszközparkkal felszerelt, olykor 24 órás nyitva tartással működő komplexumok, ahol rengeteg mozgáslehetőség és óratípus közül választhatnak a fitnesz iránt érdeklődők.

A fiataloknál az elsődleges prioritás az arányosan kidolgozott, nagy izomtömeget és kevés testzsírszázalékot magába foglaló testfelépítés. Náluk nagyon fontos az előnyös megjelenés, ami magabiztosságot ad, elősegíti az önértékelést. Ők nem a sportértékeket keresik, hanem esztétikailag vágynak tökéletes megjelenésre, és gyorsan akarnak eredményt elérni foglalta össze tapasztalatait.

Az edzőterem látogatók másik tipikus rétege, a 35 év felettiek a családalapítás után kezdik felismerni a mozgás jelentőségét. Kellő egzisztenciával rendelkeznek, a mindennapi rutinjukba bele tudják illeszteni az edzőtermi munkát. Sokan személyi edző segítségét is kérik, hogy a szisztematikus és folyamatosan kontrollált edzésmunka még hatékonyabb legyen. Náluk szem előtt kell tartani, hogy kihagytak húsz évet, vagy a sport soha nem volt része a mindennapjaiknak.

Hajmási János elmondta, hogy a jó életminőség iránti igény is magával hozza a mozgásközpontú életformát.

Manapság mindenkit rákényszerít az élet a mozgásra, mivel a mozgásszegény életmódból fakadóan bizonyos kor után jön az elhízás, a cukorbetegség, az ízületi probléma és számos más betegség, ami a sporttal megelőzhető szögezte le az edző. Akik ezért kezdenek el sportolni, azoknak nem elsősorban a külső, hanem az egészség a fontos. Ha elmennek az éves orvosi vizsgálatra és javuló értékeket mutat a vérnyomás és a vérkép, az elégedettséggel tölti el őket.

A 21. századi emberek életformájában napi szinten teret kell adni és rendszeresíteni kell a testmozgást, vallja Hajmási János, aki édesapjától örökölte a mozgás szeretetét. Hajmási Ferencet a testépítés zalaegerszegi úttörőjeként ismerik. Fia nemrég elvégezte a Magyar Labdarúgó Szövetség által indított 190 órás erőnléti edzőtanfolyamot. A sportági szakszövetségek közül először a MLSZ indított ilyen képzést a Kézilabda Szövetséggel együttműködve.

Az erőnléti edző most kezd igazán elfogadott szakmává válni Magyarországon. Ha a világversenyeket nézzük, rengeteg csapat mellett megjelennek az erőnléti edzők is. Külföldi utánpótlás akadémiákon már 12 éves kortól automatikusan belép a kondíció és az erőnlét fejlesztése a napi munkába. A következő évtől az első és másodosztályban a klublicenc feltétele lesz, hogy MLSZ-diplomával rendelkező erőnléti edzőket alkalmazzanak a csapatok és az utánpótlásképző központok.

Hajmási Jánossal arról is szót váltottunk, hogy az erőnlét teljesen mást jelent egy átlagembernél és egy sportolónál. Az élsportolóknak olyan jellegű kondíciót kell adni, amivel magasabb teljesítményre lehetnek képesek, de még ez sem minden.

A mi szakmánkban akkor dolgozik jól egy erőnléti edző, ha az élsportoló maximális teljesítőképessége mellett sérülés nélkül tudhat le egy szezont. A mai élsportban a tökéletes izomzatú, erőnlétű, fizikumú sportoló az alap. Egy héten kétszer-háromszor képesek a csúcsteljesítményük leadására, természetesen megfelelő regenerálódással, táplálékkiegészítőkkel segítve a munkát. Mindennek a hátterét egy komoly, az orvosi stábbal szorosan együttműködő rendszer biztosítja.

A tömegsport esetében egészen más az erőnlét, általában a fittséggel szokták azonosítani. Aki rendszeresen mozog és eléri ezt az állapotot, könnyebben veszi a hétköznapi akadályokat, a családi, a munkahelyi és más nehézségeket. Jobb a közérzete, a stresszt könnyebben kezeli, pihentebben ébred és az aktivitási szintje jelentősen megnő. A rendszeres testedzés akárcsak az iskolai mindennapi testnevelés nagy mértékben hozzájárul közérzetünk javításához és az egészséges jövőhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!