Életmód

2017.02.25. 13:40

A házasság bizony extrém sport

A Nemekből igenek klub legutóbbi összejövetele az életünk talán legtöbb vitára és elgondolkodásra hívó témát járta körül: a házasságot. Tanulságos dolgokat hallhattunk...

Kocsis Noémi

Sokat mondó a már a cím is, Az extrémsport neve: házasság. A jó párkapcsolat megtartásáért ma már nem kétséges a tény, hogy mindkét érintett félnek munkát kell tennie a kettőjük viszonyának alakulásába, s olykor bizony küzdeni is azért, hogy a problémák közepette fennmaradjon.

Ezt a témakört járták körül a klub résztvevői néhány napja, az állandó moderátor, klubvezető, Egey Tímea pszichológus mentor, valamint Fischer Imre pszichológus és Deák Annamária párkapcsolati coach, házassági terapeuta. Sok mindenről szó esett.

Deák Annamária, Egey Tímea és Fischer Imre a Nemek és igenek klub legutóbbi estjén

- Mikor belemegyünk egy házasságba, fogalmunk sincs, mibe kezdünk. Ám egy kapcsolatnak nem kell arról szólnia, hogy a feleknek fel kell adniuk önmagukat, az egyéniségüket - hangsúlyozta a pszichológus hozzátéve: egyetlen párkapcsolat sem működik önismeret nélkül.

- Nagy tévedés azt gondolni, hogy majd megváltoztatom a páromat. Ha nekem problémám van, fáj valami, akkor én fogom kezdeményezni a változást. De ülni és várni, hogy majd megváltozik a másik - teljes tévedés.

A párkapcsolati terapeuta találkozik a munkája során legtöbbször a problémákkal, hiszen hozzá szinte már csak a gondok felerősödése után mennek el a párok. Pedig a negatív folyamatok könnyebben visszafordíthatóak lennének, ha időben elkezdenék ledolgozni a házasfelek.

- A legtöbbször észre sem vesszük, hogy elkezdődött az eltávolodás - mondja Deák Annamária. - Ahogy halad előre az idő, általában már több sebből vérzik a kapcsolat és sokkal több erőfeszítést kell tenni a jobbításáért.

A problémák nem észlesése jól mutatja a kapcsolatokban lévő kommunikáció visszásságait, mondja Fischer Imre.

- Minden konfliktus megoldása azzal kezdődik hogy elkezdünk róla beszélni! Hiszen sokszor kiderül, hogy csak rosszul kódoltam egy közlést, félreértettem a másik felet.

A kapcsolatgyilkos elemek között szó esett még ki nem mondott elvárásokról és igényekről. A házassági apokalipszis négy lovasának mondott megvetés, verbális agresszió, felelősség-lepasszolás és falépítés együttes jelenléte már általában előre vetíti a házasság halálát. Fischer Imre szerint a megjavításhoz alapvetően mély érzelmek kellenek, hiszen anélkül nincs mit tenni már.

Szó esett természetesen a felek közötti kémiáról, a szexről is, ezzel kapcsolatban a pszichológus elmondta: hiába vagyunk a 21. században, bizony még mindig tabutéma a nemiség. A beszélgetés vége felé szóba kerültek a nyitott házasságok és a swingerklubok is, a vendégek aktívan megvitatták, hova vezetnek álláspontjuk szerint a nyitott kapcsolatok, s bizony kiderült, a "régi, jó, oldschool-hardcore" házasságok még manapság is vonzó alternatívát jelenthetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!