Életmód

2017.08.20. 13:20

Mindenkinek jár a feszes hasizom - Mit jelent a "szétnyílt has"?

SZÉKESFEHÉRVÁR Nem csak a kismamák, de a sportolók körében is forog a "szétnyílt has" fogalma. Vajon kit érint és mit lehet tenni ellene? Erről kérdeztük a fehérvári Rusznák Renáta várandós és szülés utáni regenerálótorna-oktatót.

S. Töttő Rita

"Szétnyílt has" kialakulhat várandósság alatt, helytelenül kivitelezett hasizom erősítő gyakorlatoktól, de lehet veleszületett is, amikor nem záródott össze az egyenes hasizom. Ez utóbbi kettő nemre nincs tekintettel - szögezte le kérdésünkre Rusznák Renáta, várandós és szülés utáni regenerálótorna-oktató. Láthatunk akár testépítőket is csodásan kidolgozott "kockákkal", de sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem helyénvaló a létezése, hiszen valamit rosszul csinálnak... A várandósság alatt a baba növekedésével (és sajnos a kismama súlygyarapodásával) az egyenes hasizmok megnyúlnak, s eltávolodhatnak. Kiváltó oka lehet még a nehéz tárgyak vagy már meglévő gyermek emelgetése is - mondja a szakember, hozzátéve:

- Bár a helyesen emelt kis súlyú dolgok nem okoznak bajt, de ki figyel erre? Meg kell tanulni! - hangsúlyozza Renáta, aki szerint oka lehet még a helytelen testtartás, amit sokan nem is gondolnának. "Rectus diastasis"-ról, azaz szétnyílt hasról orvosi értelemben 2 centiméternél nagyobb eltávolodásnál beszélünk. A 2 centiméternél kisebb és nagyobb nyílás esetén sem szabad elhanyagolni az izmokat. Az oktató tapasztalata szerint sokan észre sem veszik, hogy valami nincs rendben. De, mint mondja, saját magunkat is megvizsgálhatjuk, vagy keressünk fel szakembert, aki szülés utáni teljes regenerálással foglalkozik.Ez ugyanis egy speciális terület, amiben a szakember majdnem csodákra képes: - Szülés után az egyenes hasizmokat nyújtani tilos, s csak speciális erősítő gyakorlatok végzése engedett, a felülés szemből tilos. Nem szabad elfelejteni, hogy 9 hónapig fokozatosan változott a test, s legalább ennyi időre van szüksége a regenerációhoz. Aki türelmetlen, s helytelen edzést folytat, egészségügyi problémákat okozhat magának. A baba megszületése után rögtön nem szabad edzeni, ki kell várni természetes szülés esetén a legalább 6-8 hetet, császár esetén legalább 12 hetet. A fokozatosság elvét követve érdemes belekezdeni. Csak indokolt esetben kell műtéti úton helyretenni a hasizmot. Legtöbbször elég a szakszerű hasizomtorna, ami főként a harántizmok és a hátizom erősítéséből áll, de szükség lehet a helyes testtartás megtanulására vagy akár kineziológiai tapasz használatára is - teszi hozzá a szakember, akinek javaslata az: bármilyen edzésbe kezdünk, előtte konzultáljunk hozzáértő szakemberrel.

Rusznák Renáta várandós és szülés utáni regenerálótorna-oktató: a szétnyílt has számos okból kialakulhat, nőknél és férfiaknál egyaránt, a megoldással azonban nem feltétlenül kell otthon kitalált gyakorlatokkal kísérletezni

AMIT MÉG TUDNI ÉRDEMES A TÉMÁBAN

A szétnyílt has tünetei lehetnek (nem törvényszerű, minden eset más): kitüremkedő has hosszanti irányban, hanyag tartás, derék- vagy hátfájás, inkontinencia, sérv, önbizalom csökkenése, szégyenérzet, hosszú távú edzés közbeni gyengeség hasi tájon.

Az oldalfekvésben törzsemeléses haránt hasizom gyakorlatok segíthetnek a szétnyílt hasizmot összezárni, de a helyes mozdulatok elsajátításában a szakemberek tudnak segíteni.

A hasizmot (egészséges) várandósság ideje alatt is lehet erősíteni, de mindenképp megfontoltan és szakmai háttértámogatással fogjunk bele, nehogy ártsunk a terhességnek! A megfelelő gyakorlatokkal azonban megelőzhetőek lehetnek a későbbi kellemetlenségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!