Életmód

2016.08.14. 14:15

Szőrtelenítés: Divatból is csupaszodnak

A nők a nyári hónapokban, amikor több testrész látszik ki a ruhából, még sűrűbben kérik vagy csinálják a szőrtelenítést. De mi a helyzet a férfiakkal?

Bokros Judit

A testszőr teljesen természetes jelenség, mégis, sokan szeretnének szabadulni tőle. Hogy milyen mértékben és honnan, az általában egyéni ízlés kérdése, kivéve, ha az illető valamilyen elvárásnak szeretne megfelelni. Az is teljesen szabadon választott, ki hogyan válik meg a hajon kívüli testszőrzettől: borotvával, krémmel, epilátorral vagy gyantával, esetleg egyéb módszerrel, otthon, vagy kozmetikusnál.

Szőrtelenítést jellemzően a nők végeznek, mivel számukra kínosabb lehet egy erősen szőrös kar, bikinivonal, egy kis bajuszka, mint a férfiaknál. Mégis, most arra voltunk kíváncsiak, a teremtés koronáira mennyire jellemző ez a fajta igény. Kozmetikusokat kérdeztünk, mivel otthon valószínűleg kevesen vállalkoznak tartósabb szőrtelenítésre.

Egy tapasztalt fehérvári kozmetikus azt mesélte: alig van férfi vendége. Akik bejelentkeznek, azok többnyire régi kuncsaftok, és leggyakrabban a hónalj, illetve a hát területén kérik a gyantázást. Elvétve előfordul mellkas- vagy szemöldökgyanta is, intim részt azonban tőle még sohasem kértek. Úgy látja: vendégei maguktól mennek, s nem azért, mert valaki (például partner) rábeszélte őket. A kezeléshez léteznek külön férfigyanták, de akinek bírja a bőre, annak majdnem mindegy, mivel szedi le a szőrt. Utókezelés azonban szükséges, mert könnyen kipattog a bőr.

A 23 éves szakmai múlttal rendelkező Tárnokiné Horváth Edina mesterkozmetikus férfi szőrtelenítést és intim gyantát is csinált már munkája során. Igaz, nagyon kevesen szeretnének ilyet, s többnyire a partner kedvéért teszik. A leggyakoribb kérés a hónalj lecsupaszítása, amit higiéniai szempontból Edina is előnyösnek tart. Már kamaszkorban, fiatal fiúknál is felmerül az igény erre, többnyire a külső elvárások, esztétikai okok miatt. A mesterkozmetikus összességében is azt tapasztalja: nála a férfiak 80 százaléka más, főleg a partnere kívánsága miatt szabadul meg bizonyos helyeken a szőrétől, s csupán 20 százalék veti alá magát a procedúrának saját indíttatásból.

A hónalj mellett gyakori a mellkas- és a hátgyanta is, a lábakon és a karon kevesebben kérik. Bár ilyen is van, hiszen az utóbbi években megerősödő, nőiesebb életstílust képviselő metroszexuális férfikép azt sugallja, szükség van erre. Szóval a divat egyre inkább befolyásolja a teremtés koronáinak szőrtelenítési szokásait.

Edina cukorpasztával dolgozik, mert azzal kíméletesebben távolítható el a szőr. A férfiak bőre pedig igen érzékeny, és az erősebb szőrzet, szőrtüsző miatt nagyobb trauma számukra a szőrtelenítés, mint a nőknél. Mivel nagyobb az esély az irritációra, a szőrtüszőgyulladásra, ezért mindig kell utókezelés.

S hogy mennyire bírja az erősebbik nem a szőrtelenítést? Edina és a másik kozmetikus szerint hősiesek ugyan, de eléggé megviseli őket, rosszabbul tűrik ezt a fajta fájdalmat. Van, akinek a vetkőzés is kínos, úgyhogy erősen bizalmi kérdés, kihez jelentkeznek be.

A szőrtelenítési módok közül, tartós eredmény elérése érdekében úgy általában a gyantázást - akár házilag, akár kozmetikusnál végezve - ajánlják. Ezzel 3-4 hétig is biztosítható a viszonylag sima testfelület. Léteznek úgynevezett végleges szőrtelenítést ígérő eljárások is, ám ezek drágábbak, s némelyik fájdalmas is. Ha sürgősen, otthon kell cselekedni, vagy valaki nagyon nem bírja a fájdalmat, akkor érdemes a borotváláshoz, epiláláshoz folyamodni, a krém kevésbé ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!