Életmód

2015.08.05. 09:01

A baba tudja, mikor éhes - A szoptatást már a szülőszobán érdemes elkezdeni

Székesfehérvár - Sebesedés, sírás, aggodalom a szoptatás nem egyszerű, ezért is kérik sokan a szakértők segítségét, ezesetben Gál Diána tanácsadóét.

Sebestyén Lilla

A szoptatás rendkívül hangsúlyos ha nem a legfontosabb egy kisbaba életének első két életévében vagy azon túl. Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert. Maga a szoptatás pedig megnyugtatja a gyermeket, erősíti a szülő-baba köteléket.

Azonban sok anya találja magát olyan helyzetben a szülést követően, hogy valami probléma lép fel a szoptatás során: nem jön elég tej, kisebesedik a mellbimbó, a gyermek elalszik szoptatás közben, vagy pár hónap után egyszerűen nem hajlandó szopni.

A védőnő ezekben a helyzetekben a legtöbbször segítséget tud nyújtani, de ha mégsem érdemes laktációs (szoptatási) szaktanácsadóhoz (IBCLC) fordulni.

A Szabadművelődés Házában Gál Diána laktációs szaktanácsadó segített a kezdő anyukáknak Fotó: Koppán Viktor

A szoptatás világnapja apropóján megtartott rendezvényen Gál Diánával, pont egy ilyen szakemberrel beszélgethettek a megjelent anyukák.

- Először is a szoptatást már a méhlepény megszülése után, a szülőszobán el lehet kezdeni, sőt, kifejezett jó is. Igaz, ekkor még rendkívül kevés tej termelődik az emlőben, de tartsuk szem előtt: egy újszülött gyomra, akkora mint egy cseresznye, azaz pont elég számára az a tej mennyiség, amit kap. Ha már az első nap saját magunk tápláljuk gyermekünket egyúttal azt is elkerülhetjük, hogy a mellünk a harmadik napra teljesen megduzzad. Másodszor, csak akkor használjuk a bimbóvédőt, ha befelé forduló mellbimbó gonddal küzdünk. Egyébként semmi szükség rá! - hangsúlyozza Diána, aki szerint a mellbimbó pont erre a célra lett kitalálva, az, ha kisebesedik az első pár hetekben csak attól lehet, hogy rosszul helyezzük el a picit a mellen vagy rövid nyelvféke van a babának, amit a gyermekorvos egy apró metszéssel meg tud oldani.

A szaktanácsadó arra is kitért, tévhit, hogy az anyatej egy éves kor után már nem tartalmaz a babának hasznos tápanyagokat! Bár valóban átalakul az összetétele , de a természetes elválasztódásig jót tesz a babának ha szopik. (Persze, fél éves kortól hozzátáplálással!)

- Azért is érdemes hosszútávon szoptatni mert így a baba könnyebben viseli a körülötte lévő változásokat. Ha az anya visszamegy dolgozni, esetleg a képlet részévé válik a bölcsőde az egy komoly stressz helyzet a kicsinek, viszont ha a szopás ott megmarad, egyfajta biztos pontként, az segít feldolgozni ezeket a változásokat a picinek - magyarázza Diána, aki azt is hozzá teszi: - Figyeljük a gyermekünk jelzéseit és akkor szoptassuk, amikor neki szüksége van rá. Egészséges csecsemő esetében az igény szerinti szoptatás általában minden különösebb megszorítás vagy probléma nélkül alkalmazható, hiszen ez a biológiai, élettani norma. Azonban vannak olyan speciális helyzetek, amikor nem felel meg az igény szerintiség, ilyen például a sárgaság miatti aluszékonyság vagy néhány anyagcsere-betegség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!