Életmód

2014.08.01. 12:35

Anyatej - Egymillió gyermek életét menthetné meg

Székesfehérvár – Akinek megy, annak természetes. Akinek nem, az az anyatej minden cseppjéért megküzd. A szoptatás világhete kezdődött pénteken.

S. Töttő Rita

„Fejben dől el" – mondják sokan az anyatejes táplálással kapcsolatosan. De vajon hogy gondolja az az édesanya, akinek nem megy? Számos félelemmel, kétséggel, beidegződéssel, babonával, pletykával és előítélettel kell megküzdenie, mire feladja, elfogadja, megsiratja, hogy valószínűleg ez volt az utolsó szoptatás, amit gyermekének adhatott. A gátak feloldásában, a női test működésének megismerésében segíthet sokat az anyatejes világnap, melyet pénteken tartottak A Szabadművelődés Házában. A szoptatás ma újra trendi, ám ez a „divathóbort" jót tesz mindenkinek. Kihez fordulhat ma, akinek gondja akad, vagy csak tanácsra van szüksége?

Számos család vett részt pénteken délelőtt az anyatejes világnapon A Szabadművelődés Házában. Fotó:a szerző

Világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás – szögezte le megnyitóbeszédében Varga Márta, a Humánszolgáltató Intézet gazdasági igazgatója pénteken A Szabadművelődés Házában megtartott anyatejes világnapi rendezvényen. E súlyos kijelentés mögött kutatások, vizsgálatok és tapasztalatok garmadája áll, és nincs e világon senki, aki megcáfolná: az anyatej a legjobb táplálék egy pici baba számára. Ám ezt olvasva sokan, túl sokan sóhajtanak fel.

Édesanyák, akiket ezen a téren kudarcok értek. Pedig legtöbbjüknek lehetett volna segíteni. Ám a kismama, aki apró, gyakran első babáját gondozza otthon, szinte beszűkült tudatállapotban tölti azokat az első heteket, hónapokat, amikor még lehetne segíteni. Nem tudja, kihez fordulhat, s ráadásul még az ismerősök, rokonok véleményével is meg kell harcolnia a témát illetően. Mert ez is olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá.

Pálfi Hedvig és kisfia, Milán is A Szabadművelődés Háza vendégei voltak az anyatej világnapján. Fotó: a szerző

– Másfél éve működik Székesfehérváron a szoptatást támogató csoportunk, felkészült szaktanácsadók segítségével – árulta el a rendezvényen Lippai Kitti, az Alba Babahordozó Egyesület elnöke, a csoport megálmodója. – Leggyakrabban a téves információkkal kell megküzdeniük a kismamáknak. Így például sokan gondolják, hogy háromóránként kell enni adni a gyereknek, és le kell szoktatni az éjszakai etetésről. Ennek a vége mindig az, hogy elapad a tej. És ez a leggyakoribb panasz is: „elfogy a tejem”.

Pedig, Lippai Kitti szerint a nőknek csupán 3-4 százaléka az, akik fizikailag képtelenek a szoptatásra, mert nekik hiányzik a tejtermelő mirigyük. A többi nem fiziológiai kérdés. Lelki törések, tragédiák, stressz és a támogató háttér hiánya az, ami megnehezíti vagy éppen lehetetlenné teszi a szoptatást.

– Az igény szerinti szoptatás a megoldás – hangsúlyozza az egyesület elnöke, aki szerint gyakori panasz az is, hogy nem tudja az anyuka helyesen mellre tenni a babát, Vagy éppen a táplálás ideje alatt kisebesedik a terület és ez fájdalmat okoz az édesanyának. Mindegyikre van megoldás – teszi hozzá Kitti. Így gondolja ezt Molnár Krisztina területi védőnő is, aki azért hozzáteszi azt is: azok számára is van megoldás a megyeszékhelyen, akik külső anyatejes segítséget szeretnének kapni. – Háztól házig anyatejgyűjtés működik a városban, ami azt jelenti, hogy a védőnők egymás közt továbbítják az információt, kinek kell anyatej és kinél van felesleg. Néhány szűrés után bárki, akinek több van, adhat tejet annak, akinek szüksége van rá.

Ezek is érdekelhetik