Életmód

2013.10.20. 14:55

Kis kulináris kitérő

Meglehetősen egysíkúan étkezik az átlagember, hisz sem ideje, sem lehetősége nincs arra, hogy napi szinten kiagyaljon, összeállítson és megvalósítson egy különleges menüt, amely egészséges és nem mellesleg finom is. De azért vannak emberek, akiknek a tudományát érdemes ellesni - ilyen Szűcsné Horváth Lilla is.

S. Töttő Rita

Időnként érdemes kitörni a napi kulináris kerékvágásból, s belekóstolni olyan finomságokba, amelyek emlékezetessé tesznek egy-egy étkezést. S ha életmódváltást nem is tervezünk, de egy-két apró lépést bárki megtehet. Az újdonság, az élmény és az egészség érdekében.

Szűcsné Horváth Lilla életmód tanácsadó csütörtöki bemutatójára is így készültem a fehérvári Otthon Segítünk Alapítvány székhelyére, ahol növényi tejet, köles gombócot, zabpehelykását, gofrit kóstolhattunk. Hogyan lesz valakiből életmód tanácsadó? – ez volt a legégetőbb kérdés, amelyet Lillának feltehettem.

– Mindig érdekelt, hogyan éljünk a lehető legegészségesebben. Már édesanyámtól is ezt a nevelést kaptuk otthon. Foglalkoztat, hogyan lehet elkészíteni az ételeket egészségesen, milyen összetevői vannak. Végeztem e témában iskolát és szerveztünk több főzőkört is a városban – meséli a kétgyermekes hölgy.

Balra Szűcsné Horváth Lilla a finomságai s az érdeklődők közt (Fotó: a szerző)

 

A főzőköröket többféle téma köré csoportosították: betegségek köré, például hogyan kezelhetjük a magas vérnyomást, vagy éppen hogyan tudjuk elkészíteni a reggelit, ebédet, vacsorát, illetve hogyan tudunk egészséges ünnepi ételeket készíteni. Az életmód tanácsadó alapelve két pilléren nyugszik: az egyik az egészséges alapanyag, a másik az elkészítési eljárás, amely nem károsítja az ételben lévő értékes anyagokat.

– Például a hagymát nem olajban párolom, hanem vízben, mert az olaj sokkal nehezebbé teszi az ételt. Ugyanez a rántott dolgokra is igaz, azokat kevés olajjal kikent tepsiben készítem. A rizst sem olajon, hanem szárazon pirítom, utána öntöm fel vízzel – sorolja Lilla, akinek eredeti szakmája varrónő és biblia oktató, de ma már számos helyre jár bemutatót tartani arról, hogyan tehetjük változatosabbá étkezésünket. S hogy hol kezdjük? – Talán iktassunk be még egy féle gabonát az étkezésünkbe: a kölesből például készíthetünk köretet, pástétomot, kását, fasírtot is...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!