újra szabadon

2021.03.04. 17:00

Visszatért a természetbe a három megmentett vadmacska

A szakemberek felnevelték őket, valamint elvégezték a szükséges genetikai vizsgálatokat is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Visszatért a természetbe három megmentett vadmacska, amelyeket múlt tavasszal kölyökként találtak – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert csütörtökön.

A három vadmacska-kölyök még tavaly került be a városligeti intézmény Vadállatmentő Központjába, vagy elárvultak, vagy elkeveredhettek az anyjuktól.

A szakemberek felnevelték őket, valamint elvégezték a szükséges genetikai vizsgálatokat is, így a három állat a múlt héten visszatérhetett a természetbe. Az állatokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival közösen engedték szabadon – olvasható a közleményben.

Mint írják, a három vadmacska-testvért – egy nőstényt és két hímet tavaly találták meg Miskolc mellett, Felsőzsolca és Szikszó között. Az állatok előbb a mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd onnan néhány nap múlva átszállították őket a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába.

Az elmúlt hónapokban az állatkerti munkatársak felnevelték a kölyköket, valamint felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek. Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert a kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának.

Az állatokról való gondoskodás mellett genetikai vizsgálatokat is végeztek az állatokon. Ez azért lényeges, mert a hazai vadmacska-állományt jelentősen érinti a kóbor házimacskákkal való kereszteződés problémája, így a visszaengedéshez tudni kell, hogy nemcsak ránézésre, hanem genetikai értelemben is igazi vadmacskákról van szó. A vizsgálatok megerősítették, hogy nem hibrid, hanem tisztavérű állatok – emlékeztet a kommüniké.

Az állatokat február 26-án három különböző helyszínen engedték el. A nőstényt a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, valamint a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben engedték szabadon. Ezek az élőhelyek mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartoznak.

A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is, ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését, ez ugyanis természetvédelmi szempontból igen hasznos.

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett – áll az összegzésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!