csak bátraknak!

2018.02.26. 14:26

A világ leghosszabb gyalogos függőhídját építenék meg a szlovének

A nagyszabású alkotás ötletét egy bőrhíd legendája inspirálta.

People walk across the newly opened cable suspension bridge at the Rappbode dam near Ruebeland, Germany, 7 May 2017. According to the operators, the bridge is the longest pedestrian cable suspension bridge in the world, measuring 458 meters. Photo: Matthias Bein/dpa-Zentralbild/ZB

Az 505 méteresre tervezett függőhíd a Celje városára néző középkori vár romjait fogja összekötni a Savinja másik partján magasodó Miklavski dombbal.

Egy legenda szerint a város két történelmi dombját egykoron bőrből készült híd kötötte össze. Noha ez szinte biztosan kitaláció, a város úgy véli, hogy nagyjából 3,3 millió euróból megvalósíthat egy hidat, bőr helyett acélkábelekből. A híd költsége hozzávetőlegesen 2,3 millió euró, a munkálatokhoz szükséges új ösvények kialakítása további egymillió euró lenne.

A celjei vár festői látképe Fotó: JOCHEN SCHLENKER / ROBERT HARDING PREMIUM /AFP

A világ jelenlegi leghosszabb, 494 méteres gyalogos függőhídját 2017 júliusában adták át a svájci Zermatt közelében, egy 85 méter mély szakadék fölött. A Charles Kuonen függőhíd a Grächen és Zermatt közti kétnapos gyalogtúra-útvonalat, az úgynevezett Európa-utat teszi járhatóbbá a Grabengufer-szakadék áthidalásával.

A celjei városvezetőség köz- és magánpénzekből, vagy európai uniós pályázatok révén akarja megépíteni a hidat, amelynek munkálatai két éven belül megkezdődhetnek.

Borítókép: A világ egyik leghosszabb, 458 méteres függőhídja Németországban, Rübeland mellett. Photo: Matthias Bein/dpa-Zentralbild/ZB/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!