rekord

2021.10.01. 11:00

Varga Csaba elsőként hódított meg öt nyolcezres csúcsot az élő magyar hegymászók közül

A nagyváradi hegymászó magyar idő szerint pénteken reggel 6-kor hódította meg Nepálban a 8167 méter magas Dhaulagirit.

Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. szeptember 7-én, mielőtt elindult Nepálba, hogy megmássza a világ 7. legmagasabb hegycsúcsát, a 8167 méter magas Dhaulagirit.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Varga Csaba elsőként hódított meg öt 8000 méternél magasabb hegycsúcsot az élő magyar hegymászók közül – közölte a Hazajáró turisztikai magazinműsor pénteken Facebook-oldalán. A nagyváradi hegymászó magyar idő szerint pénteken reggel 6-kor hódította meg Nepálban a 8167 méter magas Dhaulagirit, ezzel

a legtöbb nyolcezres hegycsúcsot – pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül – elérő élő magyar hegymászóvá lépett elő.

Varga Csaba szeptember 12-én indult Nepálba, szeptember 17-én elérte a Dhaulagiri 4750 méteren fekvő alaptáborát.

Akklimatizációs mászások után szeptember 28-án kezdte meg a csúcshódítást, a 7200 méteren fekvő 3-as táborból szeptember 30-án helyi idő szerint 23 óra körül indult a csúcs felé, amelyet 11 órás menetben ért el a hatalmas hóban – írta a Hazajáró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!