kihívás

2021.03.08. 13:15

Varga Csaba a Mount Everest meghódítására indul

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó április 7-én indul Nepálba, hogy a „Tisztán” Magyar Everest Expedícióban első magyarként megkísérelje pótlólagos oxigén nélkül, vagyis „tisztán” megmászni a világ legmagasabb hegyét, a 8848 méter magas Mount Everestet – hangzott el az m1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Budapest, 2019. szeptember 7. Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója a Liszt Ferenc-repülõtéren 2019. szeptember 7-én, mielõtt elindult Nepálba, hogy megmássza a világ 7. legmagasabb hegycsúcsát, a 8167 méter magas Dhaulagirit. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója 2013 óta vesz részt magashegyi expedíciókon, ez idő alatt a világ 14, nyolcezer méternél magasabb hegye közül négyet mászott meg oxigénpalack használata nélkül, ennél többet magyar részről többet csak példaképe, Erőss Zsolt tudhatott maga mögött. Varga Csaba 2019-ben kedvezőtlen körülmények között, hóviharban mászta meg a 8080 méter magas Hidden Peaket, ezzel teljesítve negyedik nyolcezres csúcsmászását.

Varga Csaba a műsorban elmondta, hogy óriási a különbség a „tiszta” mászás és a pótlólagos oxigén használata között, utóbbit azzal érzékeltette, hogy olyan, mintha 2-3 ezer méterrel alacsonyabb lenne egy hegy.

Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye az akklimatizáció fontosságáról beszélt, az oxigénhiányhoz és a nyomás csökkenéséhez ugyanis hozzá kell szoktatni a szervezetet. Mint mondta, egy hegymászó akár másfél hónapot is eltölt akklimatizációval, mielőtt a csúcs meghódítására indul.

Ágh Csaba személyi edző, szabadtüdős búvár is segítette Varga Csaba felkészülését a mászási stílusához igazodó légzéstechnikai és erőnléti edzésekkel.

Varga Csaba eredeti tervei szerint 2020 tavaszán, a nemzeti összetartozás évében indult volna a Mount Everest (Csomolungma) meghódítására, azonban a koronavírus-járvány miatt ez végül meghiúsult.

„A 2020-as év kész helyzet elé állított. A körülmények a magashegyi expedíciók elmaradását eredményezték, de az egész év alapos felkészüléssel telt, a Kalifa pedig mindvégig mellettem állt és támogatott, ahogyan a nemzetpolitikai államtitkárság is. Az Everest tavaszi szezonja hamarosan kezdődik, mindent megteszek azért, hogy felvigyem a magyar zászlót a Föld legmagasabb pontjára, saját erőmből és pótlólagos oxigén használata nélkül. Ezzel a Kárpát-medencei magyarságot szeretném erősíteni” – idézi a Kalifa Alpin Csapat közleménye Varga Csabát.

Az expedíció a tervek szerint április 7-én veszi kezdetét, Varga Csaba akkor indul Nepál fővárosa, Katmandu felé.

Körülbelül egyhetes trekking után, április közepén érheti el a Mount Everest alaptáborát, a csúcsmászás pedig május 10. és június 10. között lesz lehetséges az időjárás és a hegymászó előrehaladásának függvényében.

A Mount Everest pótlólagos oxigén nélküli megmászása csaknem két évtizede foglalkoztatja a magyar hegymászást.

Erőss Zsolt 2002-ben első magyarként ért fel a Mount Everest csúcsára, azonban a mászáskor – ahogy őt követően is minden sikeres magyar csúcsmászó – használt pótlólagos oxigént. A világ legmagasabb hegyét világszinten is csak kevesebb mint kétszáz alpinista hódította meg „tisztán”, míg pótlólagos oxigén használatával nagyságrendileg tízezer ember jutott fel a csúcsra – közölte a csapat.

Borítókép: Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!