Csupasz művészet

2018.05.07. 15:09

Tömeges meztelenkedést szervez a híres fotós

A művész képei szürreálisak, mégis a „meztelen valóságot” tárják a közönség elé. Spencer Tunick most a Melbourne-i Chapel Street-re tervezi következő akcióját.

Forrás: AFP

Fotó: JON SUPER

Az extravagáns New York-i művész hétfőn bejelentette, hogy július 14-én, a Provocaré művészeti fesztivál részeként a Melbourne-i Chapel Street-et szeretné „vászonként” használni – írja a Guardian. Fotózott már a városban, legutóbb, 2001-ben majdnem 5000 ember vett részt az installációjában – az eső ellenére.

Tunick kizárólag 18 év feletti modelleket hívott meg az alkotáshoz, ám „bármilyen alakú, magasságú, állampolgárságú és etnikumú” ember csatlakozhat az állóképhez.

Egy installációban részt vevő nő
Forrás: AFP | Fotós: Timothy A. Clary

„Természetesen örülnék, ha az az 5000 ember, aki évekkel ezelőtt regisztrált, most is eljönne, ugyanakkor azt gondolom, hogy friss vérre és új tapasztalatokra is szükség van”

- mondta a fotográfus. Ahogy a 2001-ben, úgy idén júliusban is időjárástól függetlenül megtartják a fotózást.

A képek a készülő, A meztelenek visszatérése című gyűjteményben lesznek publikálva. Tunick azt reméli, hogy ezekkel a fotókkal sikerül majd lerombolnia a testet „dicsőítve ünneplő” szemléletmódot.

Az amerikai fotós egy korábbi katalógusában foglalta össze gondolatait a tömeges meztelenségről: „az egyének tömeggé csoportosulva, a ruhájuk nélkül összefonódva átalakulnak egy új formává. A testek új anyagként terjednek ki a tájra, és nem hangsúlyozzák a szexualitást. Absztrakciókká válnak, amelyek megkérdőjelezik vagy átkonfigurálják nézeteinket a meztelenségről és a magánéletről” – mondta.

Borítókép: Egy Tunick-installáció. Forrás: AFP / Jon Super

Forrás: The Guardian

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!