graffitikkel van tele

2019.12.23. 19:22

Turistalátványosság lett a túlélésben reménykedő szellemfaluból

Utolsó lakosai még mindig bíznak abban, hogy megmenthető a pusztulástól Doel, mindenesetre a flamand falu egyedülálló köztéri művészete most is sok turistát vonz.

Forrás: Shutterstock

Doel egy kis falu Belgiumban a Scheldt folyó partján, Antwerpentől nem messze. Mostani kálváriáját épp a flamand nagyvárosnak köszönheti, pontosabban az ottani kikötő tervezett bővítésének – írja az Origo.

A kis települést ugyanis emiatt lebontásra ítélték, lakosai azonban a 70-es évektől kezdődő tiltakozások révén ezt megakadályozták.

A valaha 1200 fős falu ma már csak árnyéka önmagának, bár a nagyvonalú kivásárlási ajánlatok ellenére néhányan továbbra sem voltak hajlandóak eladni ingatlanukat.

Az elnéptelenedő házak falát graffitik és falfestmények lepték el, ami a köztéri művészet kivételes helyszínévé tette Doelt.

Jönnek is a turisták szép számmal, hogy megnézzék a szürreális települést, a még ott élők pedig abban reménykednek, hogy egy májusi döntésnek köszönhetően, amely módosítaná a kikötő bővítését, mégis megmenekül lakóhelyük a pusztulástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!