rejtély

2018.01.13. 18:54

Tizenhét évig restauráltak egy különleges ágyat

A régiség egy 2500 éve élt kínai uralkodóé lehetett.

Tizenhét éven át tartó helyreállítási munkálatoknak köszönhetően született újjá Kínában egy 2500 éves „sárkányos ágy”, amelyről úgy vélik a régészek, hogy hajdanán egy uralkodó tulajdonát képezte.

Jang Tao, a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban lévő csengtui régészeti intézet munkatársa szerint a 2,55 méter hosszú, 1,3 méter széles és 1,8 méter magas bútordarab a legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt lakkozott ágy, amelyet valaha feltártak Kínában.

Az oldalán cinóbervörös sárkánymotívumokkal díszített ágy 45 elemből áll, amelyek közül a legnagyobb 3,2 méter hosszú, a legkisebb pedig 20 centiméter. Minden egyes alkatrészt csappal és csaplyukkal illesztettek össze a mesteremberek.

Az ágyat még 2000-ben fedezték fel egy csengtui sírkomplexumban.

„A darabjai annak idején hajóalakú koporsókba voltak szétszórva, és a régészeknek 17 évbe telt, mire különböző technikákat alkalmazva visszaállították eredeti állapotába az ágyat”

- mondta Hsziao Lin, az intézet restaurációs részlegének vezetője.

„Az ágy felépítése és mintázata alapján nagy valószínűséggel a hajdani Su állam egyik uralkodójáé volt, aki 2500 évvel ezelőtt, a Hadakozó fejedelemségek korának hajnalán uralkodott ezen a területen”

- mondta Jen Csin-szung, aki annak idején a sírkomplexum feltárását vezette.

„A jelek, amelyeket a készítők hagytak hátra az ágyon, nagyon emlékeztetnek a Su államban használt rejtélyes nyelvre, amelynek megfejtéséhez most új és értékes információkkal szolgálnak a kutatóknak”

– tette hozzá.

Borítókép: Pexels

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!