niente vita

2019.08.07. 17:20

Tilos leülni a Spanyol lépcsőn

Ezentúl nem szabad leülni és élvezni az édes életet a római látványosságnál.

ROME, ITALY - AUGUST 06: A local police officer patrols the Spanish steps off Trinita' dei Monti church in Rome on August 6, 2019. Sitting on the staircase at Rome's Spanish Steps has been banned. Baris Seckin / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Baris Seckin

Keddtől a rendőrök sípszóval zavarják el azokat, akik az olasz főváros központjában lévő híres 18. századi márványlépcsőkön meg akarnak pihenni.

A városi tanács a közelmúltban fogadott el egy rendeletet, amely megtiltja a műemlékekre való leülést. A rendelet megsértőit akár 400 euró bírsággal is büntethetik.

A tilalom része annak az intézkedéssorozatnak, amelyet az önkormányzat az elmúlt két évben hozott a műemlékek védelmére: betiltották egyebek között a szökőkutakban való fürdést, de az ing vagy póló nélküli sétálást is büntetik. Róma ezzel a tömegturizmus hatásait akarja nyesegetni.

A városháza már korábban kiadott egy rendeletet, amely tiltja a Spanyol lépcsőn az étel- és italfogyasztást, a szemetelést, a plakátkiragasztást, a hangoskodást és az egyéb zajkeltést a műemléken, továbbá azt, hogy a lépcsőt éjszakai szállásként vagy illemhelyként használják. A rongálók vagy szennyezők ellen büntetőeljárást helyeztek kilátásba.

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt lépcsőt, amely Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal, 2016-ban újították fel 1,5 millió eurós költséggel, amelyet a Bulgari luxusékszercég finanszírozott.

A renoválás alkalmával alaposan megtisztították a 135 fokból álló lépcsőt, kitépték a résekből kinőtt gazt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!