változó idők

2018.05.20. 15:00

Szigorúnak tűnt a hercegi esküvő? Pedig sokat lazult az évek során

Harry herceg simán megtehette azt, amiért a VIII. Edvárdnak még a trónról is le kellett mondania.

The marriage of the Duke of Windsor and Wallis Simpson, 3 June 1937

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szombaton egybekelt a brit királyi herceg, Harry és menyasszonya, Meghan Markle. Az esküvőt a tévében és az interneten világszerte élőben lehetett követni, így bárki láthatta, milyen szigorú rendszer szerint zajlott minden: a legapróbb gesztusnak is jelentősége volt.

A helyi beszámolók azonban rendre kiemelték, hogy a korábbi évtizedek majdhogynem komor hangulatú esküvőivel ellentétben szombaton könnyed és vidám szertartásra kerülhetett sor – tette hozzá az M1-en a közmédia tudósítója, aki kiemelte, hogy még Vilmos herceg 2011-es esküvője is sokkal szigorúbb volt, bár – mint mondta – testvéréé kisebb jelentőségű, hiszen Harry csupán hatodik a trónutódlási sorrendben, így belőle valószínűleg sosem lesz király.

Ezzel együtt azonban

vitathatatlan, hogy a brit királyi udvar ha lassacskán is, de folyamatosan lazít a szigorú szabályokon.

82 évvel ezelőtt VIII. Edvárdnak még le kellett mondania a koronáról, mert egy elvált amerikai hölgyet, Wallis Simpsont akarta feleségül venni. Elhatározása szilárdnak bizonyult, így néhány hónapos uralkodás után átadta helyét öccsének, VI. Györgynek, II. Erzsébet édesapjának.

Az idők változását jelzi, hogy Harry hercegnek ugyan még engedélyt kellett kérnie a királyi házassági törvény alapján II. Erzsébettől, a királynőnek azonban valószínűleg már eszébe sem jutott visszautasítani a kérést.

Az eseménnyel természetesen óriási terjedelemben foglalkozott a brit sajtó, a tudósítások pedig többnyire szintén az udvari protokoll változásait és a szigorú szabályok enyhülését emelték ki.

Borítókép: VIII. Edvárd és Wallis Simpson esküvői fényképe 1937. június 3-án

ANN RONAN PICTURE LIBRARY / PHOTO12/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!