ezekre érdemes figyelni

2021.08.14. 08:30

Szigetelés okosan: így lesz tartós a ház homlokzata!

Létezik négy alapvető szempont, melyeket mérlegelve, hosszú ideig tartós és hibamentes lehet bármely ház homlokzata.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szigeteljen okosan! Külső szemlélő egy homlokzati vakolatnál csak azt látja, hogy megtartja-e az eredeti színét sokáig. Pedig létezik négy olyan alapvető szempont, amelyet érdemes mérlegelni, mielőtt belefogunk a homlokzat felújításába. Ezek mentén haladva hosszú ideig tartós, hibamentes falat kaphatunk! – írja a Lakáskultúra.

1. Álljon ellen az időjárás szélsőséges hatásainak

Gondoljon csak bele, mennyi viszontagságnak van kitéve a vakolat: csapadék, nedvesség, szél, plusz az ezzel járó porréteg koptató hatása, napsugárzás és UV-sugárzás, nem beszélve a jelentős hőingadozások okozta igénybevételről. Ennek kell ellenállnia a vakolatnak sok éven át.

2. Ne adja meg magát a különböző vegyi hatásoknak

Gondoljon csak a levegőszennyezettségre, vagy például a homlokzat tisztításakor és a gomba- vagy algamentesítéskor használt anyagok hatására.

3. Fontos a vakolat tisztíthatósága

A vakolat vízlepergető tulajdonsága nemcsak az időjárási elemek tekintetében hasznos, az ilyen anyaggal bevont fal kevésbé piszkolódik és a tisztítása is sokkal egyszerűbb.

4. Legyen páraáteresztő, „lélegző” a vakolat

A páraáteresztő képesség elejét veszi a penészesedés, algásodás folyamatának, így ilyen szempontból is évekig tökéletes marad a házfal, a vakolat. Ha ezeknek megfelel a kiválasztott vakolat, akkor biztos lehet abban, hogy a ház homlokzata észrevétlenül, de hosszú ideig biztonságot nyújt majd az épületnek és a benne élőknek.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!