ellentmondás

2020.03.06. 11:03

Sártengerré taposták a zöldterületet Greta Thunberg klímatüntetői

Némileg ellentmondásos helyzetbe került a nagy klímaaktivista, Greta Thunberg, miután a legutóbbi pénteki Fridays for Future megmozduláson a csapata lényegében a környezetnek okozott kárt. A nagy tüntetésben teljesen széttaposták Bristolban az egyik zöld területet, ami ennek köszönhetően sártengerré változott, a károkat pedig sokak szerint a rendezvény szervezőivel és Greta csapatával kellene kifizettetni.

Swedish climate activist Greta Thunberg takes part in a "Youth Strike 4 Climate" protest march in Bristol, south west England on February 28, 2020. - "Activism works, so I ask you to act": young Swedish climate activist Greta Thunberg called on young British people to rally during a climate march on Friday in Bristol. (Photo by GEOFF CADDICK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Geoff Caddick

Paradox helyzet állt elő a svéd klímavédőnél, Greta Thunbergnél, miután egy tüntetés során a csapatával éppen azt tette, ami ellen olyan vehemensen szólalnak fel: kárt okoztak a környezetnek – számolt be róla a V4NA hírügynökség. Múlt pénteken Bristolban gyűltek össze a klímaaktivisták a Fridays for Future mozgalom keretében, a helyszínt pedig a College Green előtti zöld terület adta.

College Green Bristol climate protest.... Pics via " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@ARWBS3

Before....... and after. pic.twitter.com/GK89VwZW6T

Az idő azonban nem kedvezett az embereknek, akik egyébként is mintegy 15 ezren vonultak ki az esős időben, így a zöld füves részből hamar sártenger lett. A rendezvény főszereplője ráadásul a már közismert 16 éves, Asperger-szindrómás klímaaktivista, Greta Thunberg volt, aki kezdésként beszédet tartott a College Green előtt, majd a vezetésével menet indult a városba.

A zöld terület tönkretételének esetére hamar rákaptak az emberek a közösségi médiában, így nem egy személy emelte ki a helyzet iróniáját.

Elvégre a tüntetők éppen azért vonultak fel, hogy felszólaljanak a klímaváltozás és a bolygó pusztulása ellen, mégis ők tettek tönkre egy nagy zöld területet.

Given how her “demonstration” has destroyed College Green, I don’t think she cares a flying **** about the environment! It’s all for show pic.twitter.com/LaKhwmkyr2

A rendezvény után Bristolban adománygyűjtést szerveztek a terület újrafüvesítésére, aminek során több mint 14 ezer fontot tudtak összegyűjteni. Ezzel jelentősen tudják segíteni a városi tanácsot, hiszen rájuk esik a helyzet orvoslásának feladata, így jól jön nekik a pénz. A terület állapota egyébként már némileg javult az eltelt egy hétben, újra elkezdett kizöldülni, rálépni azonban egyelőre nem lehet. Néhányan ugyanakkor úgy gondolják, nem az átlagembereknek kellene megfizetnie a klímatüntetők által okozott kárt, hanem maguknak a tüntetés szervezőinek, vagy egyenesen Greta Thunberg csapatának.

A klímavédőknek nem ez az első eset egyébként mostanában, amikor mondhatni öngólt rúgnak maguknak. Februárban az Extinction Rebellion aktivistái felásták a Trinity College pázsitját – a környezetvédelem érdekében. Amikor többen is megkérdőjelezték a tettüket, a válasz a következő volt: „A szépen gondozott pázsit csak zöld sivatag”, valamint indokként hozták még fel, hogy az egyetem olajcégeket támogat. De a pázsit felásásán kívül a forgalmat is többször megállították már Londonban, ami viszont megint csak problémás, mert ezzel éppen hogy növelik a gépjárművek károsanyag-kibocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!