az egykori Memphisz helyén

2018.09.26. 07:15

Római fürdőt ástak ki Egyiptomban

Hatalmas ókori lakóépületet és egy római fürdőt találtak régészek Egyiptomban.

CAIRO, EGYPT - SEPTEMBER 25: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "EGYPT'S ANTIQUITIES MINISTRY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A view from a field located at western of Cairo after remains of a 2,000 year old house and historical artifacts of that period have been found in Cairo, Egypt on September 25, 2018. Egypt's Antiquities Ministry - Handout / Anadolu Agency

A Kairótól délre lévő Mit Rahina városban talált építmény nagy valószínűséggel egy lakónegyed egy része. Ebben a térségben volt egykoron az ókori egyiptomi fővárosa, Memphisz – mondta Musztafa Vaziri, a legfelső régészeti tanács vezetője kedden.

Az épületet túlnyomórészt vályogtéglából emelték, nagy mészkőtömbökkel támasztották meg, a külső falakat és lépcsőket vörös téglák alkotják.

A főépülethez egy további építmény csatlakozott, ahol egy nagy római fürdőt találtak, valamint egy termet, amelyet valószínűleg vallási rituálékra használtak – mondta Adel Okasha, a kairói és gízai régészeti hatóság vezetője.

Egyiptom az elmúlt hónapokban egy sor régészeti felfedezést hozott nyilvánosságra, valószínűleg abban a reményben, hogy ezzel ismét felélénkítheti kissé lendületet vesztett turizmusát.

Az északkelet-afrikai ország számára az egyik fő bevételi forrás a turizmus, amely azonban erősen megsínylette a Hoszni Mubarak egykori elnök 2011-es bukása utáni zavargásokat.

Borítókép: AFP / ANADOLU AGENCY / Egypt's Antiquities Ministry – Handout

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!