Szükséges rossz

2020.04.04. 07:22

Ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park

Több száz példánnyal ritkítja bölényállományát idén az amerikai Yellowstone Nemzeti Park, ahol a közelmúltban csaknem 550 egyedet fogtak be, hogy nagy részüket leöljék.

Forrás: Shutterstock

Az összeterelt példányokon túl az amerikai indián törzsek vadászai nagyjából 270 bölénnyel végeznek.

A park illetékesei szerint

az éves állományritkítás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megakadályozzák a marhákra veszélyes a teheneknél vetélést okozó brucellózis terjedését a Yellowstone régióban.

A park idén 600-900 egyeddel akarja csökkenti a 4900 egyedet számláló állományt. Az adatok szerint legkevesebb 822 bölényt ölnek le vagy szállítanak el a park területéről.

A park biológusa, Chris Geremia szerint

a befogott állatok közül 442-őt jelöltek ki leölésre. Az állatok húsát az amerikai indián törzsek között osztják szét.

A megmaradó 105 egyed valószínűleg egy karanténprogramba kerül, amelynek célja, hogy betegségektől mentes bölényeket telepítsenek át a parkon kívüli területekre.

Az éves gyakorlatot régóta sok kritika éri az állatvédők és az amerikai Kongresszus néhány tagjának részéről.

Természetvédők egy csoportja nemrég keresetet nyújtott be Washingtonban, azt kérve, hogy a Yellowstone bölényeire is terjesszék ki a veszélyeztetett fajokról szóló törvény által biztosított védelmet.

Az Egyesült Államok Halászati és Vadvédelmi Szolgálata korábban többször is elutasította az állatok védelmére irányuló kérelmeket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!